latinica  ћирилица
25/06/2019 |  19:09 ⇒ 19:09 | Аутор: СРНА

Костајница: Штета у мајским поплавама већа од 370.000 КМ

У Костајници је у мајским поплавама причињена штета на 154 пољопривредна газдинства која је процијењена на 373.773 КМ, рекао је Срни Мирослав Стијак из општинске службе за пољопривреду.
Костајница, илустрација - Фото: РТРС
Костајница, илустрацијаФото: РТРС

Он је навео да је штета настала на укупно 497,69 хектара које је било засијано пшеницом, јечмом, тритикалом, зоби, дјетелином и повртарским културама, те на ливадама.

- На основу цјеновника који је утврдило Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, према коме се штета рачуна на основу просјечног приноса за стрна жита, а трошкови сјетве за парцеле засијане кукурузом, укупан износ процијењене штете је 373.773 КМ - појаснио је Стијак.

Он је рекао да је већи дио усјева стрних жита који су били захваћени поплавом дјелимично или потпуно уништен због задржавања воде на усјевима и по неколико дана, док су повећана влажност и повољни услови за развој патогена изазвали обољења листа и класа срних жита, што ће неповољно утицати на принос и квалитет у предстојећој жетви.

Према његовим ријечима, пољопривредници су били принуђени да поплављено пољопривредно земљиште, након повлачења воде, поново обраде и припреме за сјетву, што је повећало трошкове прољећне сјетве.

Говорећи о прољећној сјетви, Стијак је навео да је у Костајници кукуруз посијан на 500 хектара, зоб на 40 хектара и на мањим површинама јара пшеница и јечам, док су пољопривредници који се баве узгојем стоке сојом засијали око 15 хектара.

- Производња поврћа на отвореном, због временских прилика, постаје све већи проблем, па се пољопривредни произвођачи све више одлучују на узгој у заштићеном простору, односно у пластеницима и то углавном за властите потребе, а мањим дијелом за комерцијалну производњу - рекао је Стијак.

Он је додао да је пет произвођача ове године са компанијом Карл Кине потписало уговоре о производњи краставаца корнишона на укупно 4.000 метара квадратних.