latinica  ћирилица
25/06/2019 |  19:29 ⇒ 19:29 | Аутор: СРНА

Аутоматски противградни систем спријечио штете од града у Српској

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик сматра да је дио аутоматског противградног система, који је у функцији у Републици Српској, спријечио да Српска буде изложена проблемима које је град изазвао у Федерацији БиХ и региону, али да то још треба да утврде стручњаци.
Аутоматски противградни лансер - Фото: архив
Аутоматски противградни лансерФото: архив

Он је навео да је Српска због опасности од града прије неколико година почела активности на успостављању аутоматског система одбране од града који ће бити завршен у наредним мјесецима јер се дуго чекала опрема наручена из САД.

Додик је навео да је један радар већ постављен на Јахорини, а да ће један бити постављен изнад Челинца, те да ће се аутоматски активирати систем одбране од града који ће обезбиједити 95-одстотну заштиту на локалитету гдје се налази.

Коментаришући чињеницу да је град који је проузроковао велике проблеме и штету у ФБиХ, Србији, Хрватској, али и цијелом свијету, заобишао Републику Српску, Додик је рекао да нико не може искључити могућност да у будућности неће бити града, јер су климатске промјене таквог карактера да је готово немогуће било шта са сигурношћу рећи или потврдити.

- Оно што можемо да кажемо јесте да смо, у овом пробном периоду функционисања аутоматског система, на добром путу да значајно заштитимо наш простор од штете проузрокованих градом - рекао је Додик на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Додик, који је предсједавајући Предсједништва БиХ, сматра да је аутоматски противградни систем била добра одлука, изразивши задовољство што су и у Србији увидјели предности таквог система.

- То ради наша домаћа фирма у кооперацији са неким иностраним компанијама. Тај систем је био изложен на сајму у Мостару и знамо да има доста људи који се интересују, а видјећемо како ће то изгледати. Не желим да помислите да дајем 100 одстотне гаранције, јер то не постоји, али досадашње искуство је показало да би то могло да буде ефикасно - закључио је Додик.

Министри пољопривреде Републике Српске и Србије потписали су у Београду Меморандум о изградњи мреже противградних станица.

Изградњу ће финансирати Влада Србије, а реализација пројекта омогућиће бољу противградну заштиту за пољопривредне произвођаче у Подрињу, поготово у западном дијелу Србије, који је у протеклој деценији најчешће био изложен градоносним облацима.

Биће изграђено 25 аутоматских противградних станица и 10 антенских комуникационих стубова који ће бити постављени на територији 10 локалних заједница у Републици Српској, од Зворника до Рудог.