latinica  ћирилица
26/06/2019 |  09:34 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

НСРС: Посланици расправљали о сету закона

Народна скупштина Републике Српске размотрила је данас низ приједлога закона. Сједница ће бити настављена сутра са почетком у 10 часова.

Ток данашње расправе:

20.00 - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је да је циљ Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о Комори инжењера пољопривреде да се искуства стечена у његовој вишегодишњој примјени унаприједе и прецизирају поједина рјешења ради очувања и заштите интереса и одговорности у овој професији.

Пашалић је, образлажући у Народној скупштини овај приједлог закона, рекао да се тим актом предвиђа да ресорно министарство утврђује који су то стручни послови за које се издаје лиценца инжењерима пољопривреде и врши надзор над вршењем повјерених јавних овлаштења Коморе.

У оквиру овог приједлога закона требало би да се усвоје рјешења којима се постиже већи степен усклађености рада Коморе са Ветеринарском, али и Здравственом и Адвокатском комором.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је ово законско рјешење.

19.55 - Народна скупштина Републике Српске размотрила је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о дувану, којим ће бити успостављени дугорочни и боље уређени односи произвођача, организатора производње, откупа и обрађивача дуванских производа.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је данас да се доношењу закона о измјенама и допунама Закона о дувану приступило због уочених потешкоћа у примјени важећег Закона о дувану.

19.35 -Министар пољопривреде шумарства и водопривреде Српске Борис Пашалић је у завршној ријечи о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о пољопривредном земљишту поновио да се најзначајније измјене огледају у томе да је прописан период на који се доносе ове основе, као и услови за предузеће, другу организацију или установу која може да врши њихову израду.

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је током расправе о овом приједлогу закона да се проблем у вези са власничким односима, када је ријеч и о земљишту Пољопривредног добра "Семберија", може ријешити израдом плана парцелације да оно постане грађевинско земљиште.

Министар правде Антон Касиповић рекао је да се ови проблеми имовинских права, нажалост, неће брзо ријешити, али да републичка и локална власт треба константно да раде на томе и у законодавном смислу.

17.40 - Разлози за усвајање Закона о измјенама и допунама Закона о пољопривредном земљишту садржани су у потреби увођења и дефинисања израде Основа заштите, уређења и коришћења таквог земљишта јединице локалне самоуправе, података о земљишно-информационом систему и обавеза корисника пољопривредног земљишта да редовно врши контролу плодности земљишта.

Министар пољопривреде шунарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић је образлажући приједлог овог закона у Народној скупштини рекао и да се најзначајније разлике између нацрта и приједлога овог акта огледају у томе да је прописан период на који се доносе поменуте основе, као и услови за предузеће, другу организацију или установу која може да врши њихову израду.

- Допуњена је одредба којом се прописује контрола плодности пољопривредног земљишта тако да корисник тог земљишта који употребљава минимално један хектар обрадивих површина и који је уписан у Регистар пољопривредних газдинстава има обавезу да ову контролу врши најмање сваке четири године - рекао је Пашалић.

17.20 -  Одредбама Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о фискалним касама прецизира се изрицање заштитне мјере забране обављања дјелатности и јасно одређују услови у којима Пореска управа Републике Српске може, односно мора изрећи мјеру, те се јасно одређује њено трајање.

Новчане казне одређене су од 8.000 КМ до 16.000 КМ, с тим да је и у овом случају прописано да мјера овог закона неће бити извршена ако порески обвезник у року од 72 часа од изрицања усменог рјешења достави овлаштеном инспектору доказ о уплати новчане казне

17.05 - Након паузе, настављено је засједање Народне скупштине Републике Српске.

14.50 - Циљ Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о фискалним касама јесте јачање контроле промета и услуга путем њихове употребе.

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић истакла је да се законским одредбама прецизира изрицање заштитне мјере забране обављања дјелатности и јасно одређују услови у којима Пореска управа Републике Српске може, односно мора изрећи мјеру, те се јасно одређује њено трајање.

14.45 - Циљ Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о друштвима за осигурање јесте већа заштита корисника осигурања и инвеститора путем доградње корпоративног управљања и јачања основног капитала друштава за осигурање.

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић истакла је да је овим измјенама закона предвиђено и пооштравање надзора над радом друштава за осигурање.

14.25 - Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о порезу на добит другачије се уређује пореска олакшица по основу улагања у производне дјелатности, а која је превасходно предложена са циљем поспјешивања инвестирања у производне дјелатности у Републици Српској, рекла је министарка финансија Зора Видовић. Она је, образлажући ово законско рјешење у Народној скупштини, рекла да се тако стимулише производна дјелатност, те је напоменула да Српска у протеклом периоду у континуитету, путем умањења основице пореза на добит, поспјешује реинвестирање, чиме се јача производна основа републичке привреде.

13.28 - НСРС размотрила је данас Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о оружју и муницији, којим се додатно укидају административне баријере када су у питању услови за набављање оружја.

Представник МУП-а Републике Српске Срђан Обрадовић је, образлажући ово законско рјешење, рекао да се бришу одредбе које су као један од услова за набављање оружја прописивале прибављање увјерења да се против лица не води прекршајни поступак.

13.15 - Парламент Српске размотрио је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о јавном реду и миру којим се прописују и дефинишу нови прекршаји и санкције у тој области, међу којима је прекршајна одговорност угоститеља као предузетника.

Овим актом прецизније се прописују одређени прекршаји јавног реда и мира, те се дефинише нови прекршај "непријављивање прекршаја јавног реда и мира".

Представник МУП-а Републике Српске Срђан Обрадовић рекао је у завршној ријечи о приједлогу овог закона да се прописивању новог прекршаја приступило јер се у протеклом периоду дешавало да су у јавности у Српској и региону објављивани снимци и други докази о чињењу разних прекршаја јавног реда и мира са обиљежјем насиља.

12.40 - Министар финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је данас у Народној скупштини да је Пореску управу, коју је водила, учинила много ефикаснијом, о чему говори податак да су приходи са 1,25 милијарди КМ у 2011. години, лани били већи од 2,5 милијарди КМ.

- То је успјех који нико не може оспорити - рекла је Видовићева, одговарајући на примједбе посланика опозиције током расправе о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о јавном реду и миру.

Она је навела да се закони у вези са фискалном дисциплином примјењују без изузетка, те да су нетачне тврдње да је узела од неког новац у вези са куповином пословног простора Пореске управе у Приједору.

12.15 - Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић рекао је у Народној скупштини Републике Српске да грађани, послије Српске православне цркве, највише вјерују полицији.

- Повјерење грађана и полиције је обострано - рекао је Жунић током расправе у парламенту о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о јавном реду и миру.

Шеф Клуба посланика Уједињене Српске Костадин Васић рекао је, поводом за сутра најављеног мирног скупа у Бањалуци, да би опозиционим посланицима, попут Драшка Станивуковића, допустио окупљање и на Тргу Крјаине и у Влади Српске, јер је сигуран да би сви окупљени "могли стати у двије канцеларије".

Посланик СНСД-а Владо Ђајић рекао је да поједини посланици опозиције износе у парламенту своје фрустрације и позивају на митинге.

Потпредсједник Народне скупштине Милан Петковић поручио је посланицима опозиције да се концентришу на унапређење поменутог приједлога закона, а не да само критикују Полицију Српске.

Петковић је рекао да је и неке његове примједбе Влада прихватила и уврстила у завршни текст приједлога закона.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић је, на примједбе опозиционих посланика да су одређеним борцима, након ревизије, умањена или укинута примања, рекао да је ревизија законска категорија и да треба имати аргументе када се о нечему говори.

10.15 - Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о јавном реду и миру прописују се и дефинишу нови прекршаји и санкције у тој области, међу којима је прекршајна одговорност угоститеља као предузетника.

- Прецизније се прописују одређени прекршаји јавног реда и мира, те дефинише нови прекршај `непријављивање прекршаја јавног реда и мира` - прецизира се у образложењу овог приједлога закона.

Представник МУП-а Српске Срђан Обрадовић рекао је, образлажући овај приједлог закона у Народној скупштини, да се прописивању новог прекршаја приступило јер се у протеклом периоду дешавало да су у јавности у Српској и региону објављивани снимци и други докази о чињењу разних прекршаја јавног реда и мира са обиљежјем насиља.

- За то су одговорна службена лица имала одређена сазнања у тренутку или непосредно након чињења, али нису учинила ништа да би учиниоци прекршаја били кажњени, а њихово понашање оцијењено као друштено неприхватљиво и кажњиво - навео је Обрадовић.

Према приједлогу измјена овог закона, наводи се да су за непријављивање прекршаја јавног реда и мира одговорна лица у васпитно-образовним установама, установама социјалне заштите, здравственим установама, спортским организацијама и друга лица која у оквиру вршења редовних службених дужности надлежном органу не пријаве прекршаје против јавног реда и мира са обиљежјем насиља.

Према измјенама овог акта, они би за овај прекршај могли да буду кажњени новчаном казном од 300 до 900 КМ.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Посланици ће расправљати и о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о пољопривредном земљишту, Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о дувану и Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о Комори инжењера пољопривреде Републике Српске.

Посланици су јуче размотрили Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима.

Влада је амандмански повукла чланове закона који се односе на формирање резервног састава полиције.