latinica  ћирилица
26/06/2019 |  09:54 ⇒ 11:51 | Аутор: РТРС

Савјет за штампу захтијева хитну истрагу Тужилаштва БиХ

Управни одбор Савјета за штампу и онлајн медије у БиХ изражава велику забринутост због јучерашњих навода предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика да ОБА прати и прислушкује велики број медија, наводећи списак тих медија, а на основу наредбе протоколарног броја 05/1-4-1547/19 ОБА, у којој је наложено "праћење и усмјеравање" медија у БиХ, у циљу припрема за "инкриминацију политички неподобних људи", како је наведено у изјави.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

У име својих чланова, штампаних и онлајн медија, Управни одбор Савјета захтијева хитну истрагу и провјеру ове информације од Тужилаштва БиХ, а такође и јавно изјашњење ОБА о именованом протоколарном документу и његовом садржају.

- Чак и у овом моменту, када је изречена изјава о прислушкивању и намјери стављања медија под контролу у сврхе политичке манипулације још увијек непровјерена, превелик је притисак и узнемиреност не само на прозване медије, већ и на цијелу медијску заједницу - наводе из Савјета за штампу.

Прислушкивање и надзор медија, с намјером манипулисања новинарима, кажу у Савјету, тешко је угрожавање слободе медијског извјештавања, гушење слободе ријечи и застрашивање новинара.

- Те методе су апсолутно недопустиве у демократији и због тога се ове информације о наводној злоупотреби моћи ОБА у односу на медије, морају хитно провјерити и испитати - наводе они.

У циљу заштите својих чланова, штампаних и онлајн медија, и штитећи демократска права новинара да слободно и сигурно извјештавају у интересу јавности, УО Савјета за штампу и онлајн медије очекује одговоре на питања да ли таква наредба за прислушкивање и надзор медија заиста постоји и ко је и зашто то наредио.

Медијска заједница неће пристати на такве притиске и уцјене, истиче се у саопштењу Савјета за штампу.

Повезане вијести:

Додик: ОБА пратила медије у БиХ, међу њима и РТРС

Лукић: У каквој земљи живимо, не чуди да прислушкују новинаре, редакције, породице