latinica  ћирилица
26/06/2019 |  10:40 ⇒ 11:53 | Аутор: СРНА

Хитна сједница ПД ПСБиХ без посланика СНСД-а, ДНС-а и СП-а

Без присуства посланика СНСД-а, ДНС-а и СП-а данас је у Сарајеву настављена друга хитна сједница Представничког дома парламента БиХ која је прекинута 14. јуна.
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ - Фото: РТРС
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХФото: РТРС

Предсједавајућа овог дома Борјана Кришто констатовала је да сједница има кворум за рад.

Посланик СДП-а БиХ Нермин Никшић рекао једа 40 убиства у БиХ није расвијетљено и оцијенио да је данашње стање у правосуђу резултат једне од најлошијих спроведених реформим у БиХ.

Он је, током расправе о стању у правосуђу, навео да је реформа у овој области рађена под паском представника међународне заједнице који су исфорсирали усвајање закона, којим је наметнут овакав систем и састав Високог судског и тужилачког савјета који је оквалификовао као "отуђени центар моћи".

У име Клуба СДА Адил Османовић затражио је паузу током које би било омогућено да се посланицима обрати неко у име ВСТС-а како би се о стању у правосуђу могла водити аргументована расправа.

Посланици су на почетку сједнице усвојили дневни ред који има двије тачке и то актуелна ситуација у правосудним институцијама БиХ с акцентом на обавезе из препорука Европске комисије и информација Савјета министара у техничком мандату о контроли и управљању приливом масовног броја миграната и избјеглица у БиХ с освртом на актуелну безбједносну и хуманитарну ситуацију на подручју Унско-санског кантона.

Сазивање хитне сједнице тражило је 14 посланика из СДП-а, СББ-а, Наше странке, СДС-а, ПДП-а, А-СДА, ПДА и Независног блока.