latinica  ћирилица
26/06/2019 |  11:36 ⇒ 11:43 | Аутор: dnevni avaz

Стиже топлотни талас који ће срушити историјске рекорде

Топлотни талас данас ће захватити цијелу Европу и трајаће неколико дана. У великом дијелу континента могли би бити срушени неки историјски рекорди.
(фото: maps.weatherbell.com) -
(фото: maps.weatherbell.com)

Овај велики предсезонски талас дјелимично узрокују два снажна система високог притиска. Један је близу Гренланда, а други изнад сјеверне и средње Европе. Кад се у сљедећим данима повежу, блокираће систем ниског притиска јужно од њих, који би Европи донио хладнији ваздух. Та два система у комбинацији с хладнијим подручјем ниског притиска изнад мора усмјериће "шпански облак" изнад континенталне Европе и Велике Британије.

Подручје врућег ваздуха, које потиче из пустиње у Шпанији и Сахари, рашириће се Француском, Великом Британијом и Њемачком те резултирати температурним рекордима и јаким олујама. У неким подручјима врућина ће бити појачана више од  онога што је већ забиљежено, али у другима ће доћи као шок.

Јуни је досад био топао у источној и средњој Европи, док је у западним дијеловима континента било и хладније него што је уобичајено. Њемачка може очекивати један од пет најтоплијих мјесеци у историји, али врућина у западнијим подручјима одскаче од досадашњих образаца.

- Досад је љето било углавном хладније и често је падала киша - забиљежио је Би-Би-Си.

Овај рани топлотни вал посљедњи је у низу историјских врућина. Прошлог је љета Европа искусила рекордне температуре и неуобичајено сушне услове. Због тога су се догодили многи пожари.

- Топлотни валови су тихе убице. Европски талас 2003. године узроковао је око 70.000 смртних случајева. Прошлогодишње вруће љето у Њемачкој изазвало је најмање 1.000 смртних случајева - написао је на Твитеру Стефан Рахмсторф, климатски научник на Универзитету у Потсдаму.

Наредних дана у Шпанији, Француској и Њемачкој очекују се температуре од минимално 40 степени.