latinica  ћирилица
26/06/2019 |  11:58 ⇒ 11:59 | Аутор: Б92

Надал критиковао Вимблдон, Ђоковић разумије незадовољство ривала

Други тенисер свијета Рафаел Надал критиковао је Вимблдон због начина на који се одређују носиоци на овом гренд слему.

Надал ће у Лондону бити трећи носилац, иако се налази на другој позицији на АТП листи, због слабијег учинка у односу на Роџера Федерера.

Федерер је титулом у Халеу пре неколико дана обезбиједио позицију другог фаворита на Вимблдону и налази се испред Рафе по формули којом се одређују носиоци.

Надал није крио незадовољство рангирањем носилаца на Вимблдону
 
Та формула формирана је почетком века и базира се на свим поенима освојеним на трави у посљедњих 12 месеци и на 75 одсто поена освојених на годину прије тога, такође на травнатој подлози.

- То је уобичајена ствар. Вимблдон је једини турнир у години где они раде са носиоцима шта им је воља. Како год да буде, неважно да ли сам други или трећи носилац, мораћу да будем најбољи и борићу се за сваку победу. Једино што ми се чини да није у реду је што се то ради само на Вимблдону. Не односи се само на мене, већ и све друге. Они не поштују статус који су играчи стекли током сезоне - поручио је Надал.

У сриједу је потврђен редослед носилаца, па се на четвртом мјесту нашао прошлогодишњи финалиста Кевин Андерсон, а Надалово незадовољство разумије и бранилац титуле Новак Ђоковић.

- То су њихова правила и морамо их поштовати иако је то мало зачуђујуће. Роџер је један од најбољих тенисера икада на Вимблдону, има највише титула овде и ако неко заслужује повластице то је он. Истовремено, Надал је тај од кога Роџер преузима ту позицију другог носиоца, тако да је тешко бити искрен - рекао је Ђоковић.

Федерер, који је осам пута подизао најважнији пехар у "бијелом спорту", не вјерује да ће му скок на листи носилаца донијети лакши пут на теренима Ол Ингланд клаба.

- Не прави разлику то да ли је Рафа у мом сектору жреба или не. Претпостављам да можете да кажете како ћу избећи Новака у полуфиналу. Међутим, до тога је још дуг пут. То ми само помаже да боље планирам и то је све - каже Федерер.

Вимблдон је на програму од првог до 14. јула и игра се за наградни фонд од 38 милиона фунти.