latinica  ћирилица
26/06/2019 |  14:21 ⇒ 14:22 | Аутор: СРНА

Удар "босанске обавјештајне службе" на медије у Српској и региону

На списку медија Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ, које ова служба ставља под сталну присмотру и обраду од 4. априла, а о чему је јавност упознао српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, налазе се углавном медији из Републике Српске, Србије и Хрватске, док је од бошњачких медија под сталном обсервацијом само Дневни аваз, наводи се у тексту који је објавио портал Инфосрпска.
Прислушкивање - Фото: РТРС
ПрислушкивањеФото: РТРС

У тексту се наглашава да је Аваз под опсервацијом због личног сукоба кога је Фахрудин Радончић, власник Аваза, водио против директора ОБА Османа Мехмедагића Осмице /бившег тјелохранитеља Алије Изетбеговића/ и његовог незваничног, али истинског наредбодавца Бакира Изетбеговића.

- Медији из Републике Српске стављени су под појачану обраду у оквиру свеопште акције дискредитације предсједавајућег Предсједништва БиХ Милирада Додика, хрватски медији и портали који излазе у БиХ због дискредитације лидера ХДЗ-а БиХ Драгана Човића, а медији из Србије због дискредитације предсједника Србије Александра Вучића - наглашава се у тексту.

Према истом извору, медији из Хрватске су под обрадом због сукоба ОБА са Хрватском сигурносном агенцијом која је негирала да је врбовала исламисте у БиХ, за шта је ОБА оптуживала.

- У сврху обраде медија са списка, који је јуче процурио у јавност, ОБА БиХ је ангажовала сарајевска гласила која су под њиховом контролом, прије свега портал Журнал и његовог уредника Авду Авдића, те још неке да би дискредитовали Додика и Човића који траже да се формира Савјет министара, односно комплетна власт у БиХ и да се изађе из уцјењивачке кризе коју продукује Бакир Изетбеговић и његов СДА - истиче се у тексту.

Портал Инфосрпска наводи да ОБА БиХ жели да дискредитује Вучића због апела на стабилност у региону и контаката са Додиком, као и медије са поменутог списка чија уређивачка политика није по вољи Изетбеговића.

Подсјетивши да су на списку за обраду Дневни аваз, РТРС, Дневни лист, Поскок.инфо, Дневно.ба, Национал, Вечерње новости, Вечерњи лист, Курир и Информер, у тексту се наглашава да се само може нагађати које ће се мјере спроводити према новинарима и уредницима, као и власницима ових медија.

- Праћење и прислушкивање - то се свакако подразумијева, као и дискредитовање путем медија којим управља ОБА - потврдио је порталу Инфосрпска дипломатски извор који је упознат о акцији ОБА БиХ.