latinica  ћирилица
26/06/2019 |  14:30 ⇒ 14:53 | Аутор: СРНА

Микић: Међу заробљеним Србима у Орашју било болесних и рањених

На суђењу десеторици бивших припадника Хрватског вијећа одбране за злочине над Србима у Орашју 1992. године, свједок Тужилаштва БиХ Маријан Микић рекао је данас да је око мјесец дана чувао притворене Србе у Средњошколском центру, међу којима је било болесних и рањених.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

- Када сам са својом групом први пут дошао у средњу школу, не знам колико је било људи у дворани. Изгледали су уморно, исцрпљено, болесно. Било је и пет, шест рањених, па је мој надређени Данијел Никић звао доктора да их прегледа, након чега им је сестра Слађа Живковић свакодневно давала ињекцију - рекао је Микић.

Он је навео да не зна да ли су заробљеници били у лошем стању када су притворени, те да не зна када и гдје су поједини рањени.

Овај бивши припадник војне полиције ХВО-а изјавио је у Суду БиХ да су заробљени Срби из Оџака, Дервенте и Брода углавном били старији цивили који, током његове смјене, никада нису извођени на радове или на неку испомоћ, додајући да не зна шта се дешавало у другој смјени.

- Не знам зашто смо, након мјесец дана, престали да обезбјеђујемо заробљенике, ко је преузео обезбјеђење и шта је било с њима - рекао је Микић.

Свједок Тужилаштва, бивши командир чете Трећег батаљона 106. бригаде ХВО Мирослав Јурић испричао је да је међу Србима који су били у изолацији у основној школи у Доњој Махали препознао Зорана, којег је познавао из виђења.

- Видио сам га једном када сам ту наишао. На стражи је био мој комшија Мирко /оптужени Мирко Јурић/ којег сам питао како се понашају према тим људима. Пустио ме у предворје и тада сам видио Зорана. Полицајци су ми рекли да могу да му пошаљем цигаре, сок, што сам и урадио - рекао је Јурић.

Он је потврдио да су Срби одвођени на копање траншеа, те да је полицаја добила наредбу "да тим људима не смије фалити длака с главе", додавши да се једном десио инцидент када је пијани војник са надимком Деба, пргаве природе, почео провоцирати и пријетити једном заробљенику.

- Репетирао сам пушку и рекао му да се одмакне од људи. Склонио сам га у страну и једва смирио. У међувремену, пришао нам је други пијани војник, што је Деба искористио и мени ставио нож под грло. Тада је дошла војна полиција и одвела га у притвор - испричао је Јурић.

Бивши припадник безбједносно-обавјештајне службе Мато Оршолић рекао је да су Срби у Орашју били у мањини, те да су неки "одмах на почетку отишли по нечијем наговору", дио је остао код својих кућа, а дио у изолацију у Орашју и школи у Доњој Махали.

За злочине у Орашју оптужени су генерал ХВО-а Ђуро Матузовић, Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић, Стјепо Ђурић и Мирко Јурић.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а и полиције у Орашју, те као припадници војне полиције.

Оптужница их терети за прогон Срба, убиства, затварање, мучење, силовања и друга нечовјечна дјела.

Матузовић, Живковић и Ђурић оптужени су и да су, заједно са њима познатим припадницима војне полиције ХВО-а, у шупи у Доњој Махали и у логору у основној школи у том мјесту учествовали у убиствима, мучењу и нечовјечном поступању према ратним заробљеницима.

Суђење ће бити настављена у сриједу, 3. јула.