latinica  ћирилица
26/06/2019 |  14:47 | Аутор: СРНА

Радмановић: Потпуно нелегитиман рад Представничког дома

Замјеник предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ Небојша Радмановић рекао је да је данашњи рад Представничког дома потпуно нелигитиман из угла Републике Српске и представника Срба у овом парламенту.
Небојша Радмановић - Фото: РТРС
Небојша РадмановићФото: РТРС

Радмановић је истакао да ће нелегитимни и необавезујући за Републику Српску бити и евентуални закључци на данашњој сједници Представничког дома, који ће, можда, бити усвојени, без обзира на формалан број руку.

- Став СНСД-а и Српског клуба се није промијенио од почетка покушаја конституисања органа у БиХ. Наш став је изразито јасан и мора се почети радити по реду и у складу са Законом, конституисањем Комисије за избор Савјета министара, избор Савјета министара и онда рад осталих органа и парламента у цјелини - прецизирао је Радмановић у изјави новинарима у парламенту током сједнице Представничког дома којој не присуствује као ни остали посланици СНСД-а, ДНС-а и СП-а.

Он је напомиње да је неразумно овако радити јер посланици на данашњој сједници сами расправљају о извјештајима и покушавају својим гласовима себи дати легитимитет, те додаје да се то не може дозволити.

Према његовим ријечима, предсједавајућа Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Борјана Кришто је данашњу сједницу сазвала због пословничког члана који говори о хитности, а који мора постојати јер некада постоји могућност о сазивању хитне сједнице.

- Овај пут су то злоупотријебили посланици и покушавају да уђу у расправе о темама које нису за Представнички дом не би ли показали да парламент може на овај начин радити - рекао је Радмановић и додао да се показало у Дому народа да то није могуће.

Он наводи да и данас на силу покушавају да обезбиједе легитимитет без два српска клуба који броје девет посланика, а са једним српским клубом који броји четири посланика, од којих су двојица већ министри.

- Надам се да се овакве ситуације неће понављати, иако није искључено водећи рачуна о онима који воле да воде расправе без посланика другог народа - каже Радмановић.

На констатацију да је на данашњој сједници Драган Мектић и извјештач и посланик када се буде расправљало о мигрантској кризи, Радмановић каже да то указује на проблем да ли се може бити министар и посланик и усвајати своје извјештаје.

- Други проблем је то да не може мигрантска криза бити хитно питање јер она траје у свијету неколико година, а у БиХ је двије године актуелна сваки дан. Требало је да Савјет министара до сада донесе хитна рјешења. Парламент је ту могао само да помогне, а не да буде носилац активности - појаснио је Радмановић.

Он сматра да су органи БиХ у прошлом сазиву потпуно заказали по питању мигрантске кризе, да се морало боље реаговати и обезбиједити БиХ у цјелини од евентуалних штетних утицаја.

Радмановић је поновио да прва тачка дневног реда није хитна јер је стање у правосуђу из угла СНСД-а и његових посланика одавно познато.

Он је додао да су и раније указивали на пропусте у правосуђу, тражили измијене ових закона који су нека врста реформе ЕУ, и били у мањини, ако у неком периоду нису били и једини.

- У односу на нас у једном броју политичких странака око Сарајева није се смјело ни поменути да је у правосуђу нешто лоше, а поготово у Високом судском и тужилачком савјету, све до посљедња два или три мјесеца. Сада одједном код њих ништа не ваља и траже нову сједницу. Примјећујем да расправљају о свему и свачему, укључући и један број, мањи, посланика из Бањалуке који причају о неким темама само њима важним, а не знају како да их ријеше - рекао је Радмановић.