latinica  ћирилица
26/06/2019 |  15:20 ⇒ 15:36 | Аутор: СРНА

Централној банци БиХ награда за пословни потез у финансијском сектору

Централној банци БиХ данас је у Сарајеву уручено признање за пословни потез у финансијском сектору за прошлу годину за надоградњу јединственог регистра рачуна пословних субјеката у БиХ.
Централној банци уручено признање - Фото: СРНА
Централној банци уручено признањеФото: СРНА

Гувернер Централне банке Сенад Софтић рекао је да ова банка обавља бројне послове који су од општег интереса, те да сва побољшања доприносе стабилности финансијског система.

- Једно од тих подручја је и одржавање платних система који су важан дио финансијске инфраструктуре. Поносни смо када професионална заједница и стручна јавност препозна наше доприносе - рекао је Софтић.

У саопштењу из Централне банке БиХ додаје се да је ова институција 2004. године увела регистар трансакционих рачуна правних лица, а 1. новембра прошле године он је дограђен у јединствени регистар рачуна пословних субјеката у БиХ, на нову платформу и с новим функционалностима.

Дограђени регистар донио је нова технолошка рјешења, већи број података и нове функционалности, а новост је да су сада у регистру сви рачуни пословних субјеката, док је прије садржавао само трансакционе рачуне.

Регистар је на принципу рада у реалном времену, што подразумијева да се подаци прикупљају стално у току радног времена и као такви се обрађују, а журнији су у односу на претходни.

- То је значајно с обзиром на то да су подаци из регистра битни комерцијалним банкама, пореским и органима управе, као органима за спровођење закона, те осталим нивоима власти приликом откривања финансијских структура и трансакција које компаније и појединци могу искористити на незаконит начин - наведено је у саопштењу.

Регистар пружа информације свим правним и физичким лицима која наплату потраживања морају тражити принудним путем помоћу овлаштених институција.

Новост је и то да институције и органи свих нивоа власти имају могућност директног приступа регистру путем интернета, наводи се у саопштењу.

Церемонија је одржана у просторијама Спољнотрговинске коморе БиХ, у организацији портала "Индикатор" и Привредне коморе Федерације БиХ.