latinica  ћирилица
26/06/2019 |  15:25 ⇒ 15:35 | Аутор: СРНА

Линта: Тврдња о "великосрпској агресији" очекивани безобразлук Китаровићеве

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта оцијенио је да изјава хрватског предсједника Колинде Грабар Китаровић на обиљежавању хрватског Дана државности да је Хрватска била изложена "великосрпској агресији" представља прави, али очекивани безобразлук.
Миодраг Линта (Фото: mc.rs) -
Миодраг Линта (Фото: mc.rs)

Линта сматра да прави безобразлук представља и изјава Китаровићеве да је режим Фрање Туђмана Уставом који је донесен крајем 1990. године Србима гарантовао уставна права.

- Наведене безочне лажи поновљене су много пута од већине хрватских политичара и других јавних личности и не представљају никакво изненађење - рекао је он.

Линта је у саопштењу навео да је добро познато да је Хрватски сабор усвојио 2000. године срамну Декларацију о домовинском рату, у којој пише безочна лаж да су Србија, ЈНА и крајишки Срби извршили агресију на Хрватску.

Линта истиче да је историјска истина да је проусташки режим Фрање Туђмана извршио агресију на Југославију, ЈНА и на Србе у Хрватској и БиХ с циљем стварања "велике Хрватске" по узору на геноцидну Независну Државу Хрватску.

- Због тога је потпуно јасно да такозвани домовински рат није био никакав одбрамбени и ослободилачки, већ агресивни и освајачки, што потврђују бројне чињенице - оцијенио је Линта.

Он је подсјетио да је режим Фрање Туђмана након доласка на власт маја 1990. године дозволио повратак преживјелих усташа, почео масовно да отпушта Србе са посла, тражио да Срби потписују такозване "изјаве о лојалности", насилно их избацивао из станова, уз пријетње и физичке нападе.

Туђманов режим је, напомиње се у саопштењу, вршио систематско застрашивање, премлаћивање, отимање и убијање Срба по хрватским градовима, почео да минира српске куће, локале и пословне објекте у низу хрватских градова, дозволио употребу усташких симбола, пјевање усташких пјесама и узвикивање усташког поздрава "За дом спремни" и друго.

- Један у низу доказа да се режим Фрање Туђмама одлучио да ратну опцију и обрачун са Србима било је изгласавање такозваног Божићног устава 21. децембра 1990. године, у коме је српски народ сведен на националну мањину и потпуно обесправљен - закључио је Линта.