latinica  ћирилица
26/06/2019 |  15:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Заев не може бити и премијер и министар финансија?

Премијер Сјеверне Македоније Зоран Заев повукао је приједлог да обавља функцију министра финансија заједно са премијерском функцијом, али је најавио да ће у складу са овлашћењима из Закона о влади руководити Министарством финансија све до избора новог министра.
Зоран Заев (Фото:alsat.tv) -
Зоран Заев (Фото:alsat.tv)

- Устав и закон о влади омогућавају да премијер буде и министар, али док је отворена дебата у јавности треба да чујемо став Државне комисије о спречавању корупције, опозицију и експертску јавност - истакао је Заев током сједнице Собрања на којој се расправља о предлогу реконструкције владе, а преноси портал а1он.

Претходно је Државна комисија за спречавање корупције послала обавјештење да ће размотрити приједлог премијера Зорана Заева да истовремено буде и министар финансија.

- Треба да се води рачуна да ли постоји конфликт интереса, односно треба да се поштују правила о неспојивости функције која се обавља и поштује Устав и закони - наводи се у саопштену македонске Антикорупцијске комисије, пренио је исти извор.

У Сјеверној Македонији до сада није било случаја да је премијер истовремено обавља и функцију министра финансија.

Министарка одбране и замјеница премијера Радмила Шекеринска оцијенила је одлуку премијера Заева да преузме и министарство финансија као намјеру да се фокусира на економска питања, док македонска опозиција сматра да је двојна функција код Заева преседан, те да не треба да му се омогући “додатно богаћење на леђима грађана“.