latinica  ћирилица
26/06/2019 |  16:05 ⇒ 18:55 | Аутор: СРНА

Висока температура обара рекорде у Европи

Њемачка полиција зауставила је мушкарца који је без одјеће управљао мопедом док су нудисти изазвали спор у Минхену након што је измјерена температура ваздуха достигла рекорд у неколико европских држава.
Врућине (Фото: Ilustracija/via wvua23.com) -
Врућине (Фото: Ilustracija/via wvua23.com)

Метеоролози за врели талас окривљују врућ ваздух са сјевера Африке због којег би у наредним данима температура могла достићи више од 40 степени Целзијусових у Француској, Шпанији и Грчкој.

Њемачка полиција је у Бранденбургу упозорила голог мушкарца да не може управљати мопедом само са шљемом на глави и сандалама на ногама.

У Њемачкој би данас могао бити оборен топлотни рекорд стар 70 година од 38,5 степени Целзијусових.

У Минхену је полиција упозорила групу жена која се на обалама ријеке Исар сунчала без горњег дијела купаћег костима.

Међутим, према писању листа Зидојче цајтунг опомена полиције наишла је на контраефекат, јер су се и остали на обали ријеке скинули у знак солидарности.

На пленарној сједници покрајинског парламента Баварске због инцидента у Минхену хитно је усвојена регулатива према којој купаћи костим мора потпуно покривати груди и гениталије.

Даље на сјеверу недалеко од Роштока на обали Балтичког мора шине су се искривиле од превисоке температуре.

У Француској школе ће због врућине бити затворене сутра и у петак а у неколико градова, укључујући Париз и Лион забрањен је саобраћај ради ограничења загађења.

Француска Метеоролошка служба саопштила је да је интензитет врућине без преседана од 1947. године када су почела испитивања.

У Шпанији је за сутра и петак најављена рекордна температура више од 39 степени Целзијуса у регионима Сарагоса и Навара.

Највећа температура очекује се у петак када се очекује да ће у 33 од 50 шпанских провинција бити суочено са рекордном врућином и да би жива у термометру могла достићи 44 степена Целзијусова у Ђирони.

У Инсбруку у Аустрији забиљежена је рекордна температура за ово доба године и то 36,7 степени Целзијусових чиме је оборен досадашњи рекорд од 36,6 степени забиљежен покрајини Тирол 2012. године.

У Пољској се, према подацима Министарства унутрашњих послова, 90 особа утопило од почетка мјесеца у језерима или ријекама широм те земље.

У Литванији је пријављено да се 27 особа утопило. У тој земљи је забиљежена температура ваздуха виша од 35 степени Целзијусових.