latinica  ћирилица
26/06/2019 |  18:15 ⇒ 18:50 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Закључци Представничког дома нарушавају демократску подјелу власти

Милан Тегелтија, предсједник Високог судског тужилачког савјета БиХ, оштро је реаговао на закључак Представничког дома Паралментарне скупштине БиХ којим се позива на оставку комплетног тијела.
Милан Тегелтија - Фото: РТРС
Милан ТегелтијаФото: РТРС

- Закључци Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, односно два од три закључка представљају директно нарушавања демократске подјеле власти на законодавну извршну и судску. Закључак којим се тражи подношење оставки предсједника и чланова ВСТВ ни на који начин не обавезују ВСТС БиХ и његове чланове, изјавио је Тегелтија.

Како наводи, посланици парламента БиХ имају лак начин да се кроз редовну парламентарну процедуру, кроз оба дома Парламента, ријеше овог сазива ВСТС-а, а то је кроз доношење новог закона.

- Овакав позив на подношење оставки је супротан принципу подјеле власти и представља популизам у свом класичном облику. Други закључак Представничког дома око формирања истражне комисије парламента за испитивање стања у правосуђу, а посебно у ВСТС је потпуно ван надлежности парламента БиХ и представља грубо мијешање законодавне власти у рад органа судске власти и као такав је потпуно бесмислен, недопуштен и директно нарушава независност правосуђа и као такав потпуно непроводив - поручује предсједник ВСТС-а.

У погледу закључка око доношења новог Закона о ВСТС, подсјећа Тегелтија, ВСТС је прошле године Савјету министара, односно Министарству правде БиХ доставио иницијативу за измјену или доношење новог Закона о ВСТС усклађеног са пеер ревиеw препорукама Европске комисије.