latinica  ћирилица
26/06/2019 |  18:36 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Археолози са свих страна свијета одушевљени богатом историјом Херцеговине

Богато културно-историјско насљеђе Херцеговине одушевило је групу од петнаестак професора и студената археологије из неколико земаља свијета.

У оквиру међународног пројекта који се финансира из Фондације "Марија Кири" , мјесец дана ће трајати истраживања на двије локације у Дабарском пољу .

Стигли су археолози и и истраживачи средњовјековног насљеђа из Хонг Конга, Сједињених Држава, Италије, Шпаније, Словеније, са неколико угледних свјетских универзитета и академија. Са њима раде и архелолози и студенти археологије из Републике Српске. Тренутно се истражују некрополе у Хатељима и Милавићима. Трагови говоре о континуитету од праисторије до средњег вијека. 

- Фасцинатан је тај континуитет о којем Европа не зна, желимо то да предочимо  и Европи и свијету - рекао је Саша Чавал  са Универзитета у Редингу.

Сва истраживања обављају се у сарадњи са Републичким Заводом за заштиту културно историјског и природног насљеђа . Сумње да ће нешто од археолошког материјала завршити тамо гдје не би требало нема, јер ће након проведених анализа у Енглеској и Словенији све бити уступљено Музеју Херцеговине , кажу из Завода. 

Археолози са свих страна свијета одушевљени су природом, амбијентом, а нарочито богатом историјом овог краја. 

- Мислим да ће оно што ћемо наћи бити од заначаја не само за Херцеговину и Републику Српску, него за археолошку знаност Европе и свијета - истакла је Луција Грахек из Института за археологију из Љубљане.

Вриједна интернационална екипа каже да добро сарађују, а велику захвалност дугују општинама Билећа и Берковићи, и мјесном становништву које има разумијевања за њихов рад.

Ископавањима је претходило геофизичко снимање терена прошле године, и на основу тих налаза одабране су локације на којима се очекују значајна открића. Тако би и овај дио наше историје , требало да посатане познат и широј научној јавности .