latinica  ћирилица
26/06/2019 |  18:40 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

"За злочин на Тузланској капији није крива српска граната, нити генерал Ђукић"

За злочин на Тузланској капији 25. маја 1995. године није крива српска граната, нити је одговоран генерал Новак Ђукић, већ је ријеч о терористичком акту, речено је у Београду на представљању књиге "Тузланска капија – режирана трагедија", аутора Илије Бранковића.

Генерал Илија Бранковић у новој књизи анализира налазе експерата и прави паралелу тих налаза са тврдњама вјештака тужилаштва, указујући на кривотворење, лажирање и манипулацију доказима у судском процесу против генерала Ђукића. Експерти, међу којима су и угледни страни стручњаци, непобитно су утврдили да узрок трагедије на Тузланској капији није граната.

- Није никаква граната, нит је крив Новак Ђукић. Зато је настала нова књига, да расвијетли само оно што је нужно и зашто су нас лагали, а дебело су нас лагали - рекао је Бранковић.

Књига показује да се догађај није десио на начин како наводи Суд БиХ у својој пресуди, каже експерт за међународни тероризам Џевад Галијашевић, истичући да не постоји топовска граната, која може изазвати такву врсту разарања и повреда.

- Већина убијених и повријеђених је повријеђена у доње екстремитете, што говори да је овдје ријеч о терористичкој акцији и о експлозиву постављеном на асфалт и уграђеном у поједине дијелове објеката, што није могло без људи са терена, служби који су то радиле - навео је Галијашевић.

Ријеч је о матрици која је виђена и у другим случајевима у БиХ, на овај начин могу да падну конструкције које су прављене и око Васе Мискина и Маркала, каже Галијашевић, истичући да је ово најдокументованији вид злочина који је импутиран Војсци Републике Српске, односно генералу Ђукићу. Важно је кроз даљња истраживања открити потпуну истину о овом догађају, као и стварне починиоце, речено је на промоцији.

- Ова књига управо отвара ту причу и говори о неким људима или догађајима или чињеницама ко је то могао да уради, јер смо доказали значи да то није српски топ са Озрена урадио. Морамо ићи даље да истражујемо. То је наш посао и ми ћемо истрајати у томе - истакао је Видосав Ковачевић координатор у тиму за одбрану генерала Ђукића.

У тиму за одбрану генерала Ђукића сматрају да су се стекли оправдани разлози да он буде ослобођен од, како кажу, подметнуте кривице.