latinica  ћирилица
26/06/2019 |  18:44 ⇒ 23:11 | Аутор: РТРС

Случај "Копрена": МУП Српске тражи преиспитивање рада надлежне тужитељке

МУП Републике Српске тражи од главног републичког тужиоца да промијени тужиоца у предмету Бојана Копрене, због низа нелогичности и неадекватног вођења предмета, сазнаје РТРС.

С друге стране, Окружно јавно тужилаштво тврди да нема сукоб са МУП-ом, али у саопштењу замјера медијима и појединим полицијским службеницима иступања у јавности у вези са овим случајем. Све ово вријеме испаштају чланови породице Копрена, јер из ових институција добијају потпуно различите информације о сину, за којим трагају већ пет година.

Случај Бојана Копрене и даље затеже однос полиције и Окружног јавног тужилаштва Бањалука.

Како сазнајемо, МУП РС наложио је Полицији да од главног Републичког тужиоца, Махмута Швраке, затражи преиспитивање и надзор над поступањем Окружног јавног тужиоца Татјане Нинковић у предмету "убиство" Бојана Копрене и овај предмет повјери некон другом тужиоцу у Српској.

С друге стране, Тужилаштво је у саопштењу за јавност навело да нема никаквог сукоба полиције и Тужилаштва у предмету Копрена, те да се све ради у складу са Уставом и законима.

- Ни грађани, ни припадници МУП-а Републике Српске нису никада у медијима коментарисали одлуке тужилаштва, а нарочито нису себи дозвољавали да врше анализу прикупљених доказа, да износе своје мишљење о њима и да на крају саопштавају да је одлука тужилаштва незаконита и слично. Овакав непрофесионалан однос појединих полицијских службеника МУП-а Републике Српске према једној, надасве, исправној и законитој одлуци тужиоца, може да створи утисак код грађана да се полиција и тужилаштво сукобљавају, а што напросто није тачно - наведено је у саопштењу Тужилаштва.

Скоро пет година након нестанка Бањалучанина Бојана Копрене, МУП и Окружно јавно тужилаштво различито виде досадашњу истрагу. Тужилаштво је обуставило истрагу против Бошка и Богдана Диљевића, против којих, тврде, нема довољно доказа, док из полиције узвраћају тврдњом да изјаве три свједока указују да су тог младића убила ова браћа.

Упркос доказима и тврдњама полиције, Тужилаштво, односно тужилац Татјана Нинковић наложила је истрагу против поступајућих инспектора у том случају. Дисциплински тужилац Високог судског и тужилачког савјета БиХ још није донио одлуку о приговору МУП-а на рад тужиоца Татјане Нинковић. У ВСТС-у немају ни податаке о сличним примјерима спорова тужилаштава и полиције.