latinica  ћирилица
26/06/2019 |  18:55 ⇒ 19:30 | Аутор: sputniknews.com

Сарајевска ОБА "уједа" српску истину

Афере и злоупотребе које су везане за Обавјештајно-безбједносне агенцију БиХ, као што је посљедња, са прислушкивањем и праћењем медија у БиХ и региону, наставиће се док не буде успостављена ефикасна друштвена контрола над обавештајном службом.
Сарајевска ОСА уједа српску истину (фото: Flickr/Philippe Put) -
Сарајевска ОСА уједа српску истину (фото: Flickr/Philippe Put)

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик објелоданио је документ од 10. априла ове године, којим се агентима ОБА налаже праћење и усмјеравање медија у БиХ и региону које, како је рекао, хоће да ставе у функцију сатанизације политичких противника код Бошњака, Хрвата и у Републици Српској.

- Могуће је да OБА прислушкује медије јер над њом већ годинама нема друштвеног надзора - каже за Спутњик декан бањалучког Факултета безбједности Предраг Ћеранић.

Према Додиковим ријечима, ОБА представља отуђени центар моћи под директним утицајем бошњачке политичке структуре предвођене лидером СДА Бакиром Изетбеговићем.

Законом је све јасно прописано, објашњава Ћеранић, да парламентарну комисију за контролу ОБА чини 12 чланова, а предсједник долази из опозиције. Међутим, све то постоји само на папиру.

- Када погледате практична искуства, видите да резултати контроле потпуно изостају. Откако је формирана ОБА, неколико врло тешких афера везивало се за њих. Имали смо прилике да у медијима читамо појединости телефонских разговора високих званичника БиХ, нарочито у Српској, да их слушамо на појединим порталима, али за то нико није одговарао - каже Ћеранић.

ОБА је веома често организатор афере, али и ако није, она је одговорна да испита како је до незаконитог прислушкивања дошло, додаје он и наглашава да све то у БиХ изостаје.

Ћеранић подсјећа да је још прије десетак година Додик упозоравао на незаконите радње оперативаца ОБА, без икаквог помака. Тако ће бити и овог пута, каже он.

- Овог пута Додик је предсједавајући Предсједништва БиХ, изнио је врло тешку оптужбу и био је врло конкретан када је ријеч о раду ОБА. Да је среће, тужилаштво би одмах реаговало, законодавна власт би заказала хитну ванредну сједницу и тако даље… Али, свега тога нема и тако ће бити све док се не успостави адекватна друштвена контрола над радом ОБА - сматра Ћеранић.

Потрага за "случајним доказима"

Агенте ОБА приликом прислушкивања разговора не занима сам разговор, већ се труде да дођу до такозваних „случајних доказа“, каже Ћеранић, до оних чињеница које би могле да буду употребљене за личну дискредитацију појединих личности, што се објављује путем медија које су под контролом ОБА.

Додик је открио да је у документу наведено да се од медија из Србије „води обрада“ Курира, Вечерњих новости и Информера, док су од медија у БиХ и региона „под лупом“ Дневни аваз, РТРС, Дневни лист, Поскок.инфо, Дневно.ба, Национал и Вечерњи лист. 

Како су навели медији у БиХ у коментарима ове вијести, под „обрадом“ се поред прислушкивања подразумијева физичко праћење, као и инфилтрирање и покушај корумпирања новинара да пишу чланке који су по вољи владајуће структуре.