latinica  ћирилица
26/06/2019 |  19:45 ⇒ 19:50 | Аутор: Index.hr

Роботи ће до 2030. избрисати 20 милиона радних мјеста

Како аутоматизација продире све дубље у нашу свакодневицу, пораст броја робота могао би избрисати 20 милиона производних радних мјеста до 2030. године. А ускоро ће роботи уздрмати и услужни сектор.

Ово предвиђање произлази из нове студије, коју је данас објавио Оксфорд Економикс, независна истраживачка компанија из Велике Британије, пише Фајненшел Пост.

- Иновације на пољу умјетне интелигенције и рачунарске снаге сугеришу значајно убрзавање у усвајању робота у услужним дјелатностима - пише у студији која је објављена у сриједу.

Студија је анализирала седам напредних привреда свијета: САД, Њемачку, Велику Британију, Француску, Шведску, Јужну Кореју, Јапан и Аустралију.

- Ове земље одабране су на темељу квалитете доступних података, те због тога што су репрезентативне за глобалну економију. Можемо претпоставити да ће велики градови бити под мањим утицајем него рурална привреда оријентисана на производњу - рекао је Едвард Кон из Оксфорд Економикса, један од уредника студије.

Од 2000. године већ је изгубљено 1,7 милиона радних мјеста

Од 2000. године око 1,7 милиона радних мјеста широм свијета већ је изгубљено због робота. Сваки нови робот замјењује отприлике 1,6 радника у производњи, што би могло довести до тога да глобална производна радна снага до 2030. године буде 8,5 посто мања него што данас.

- Да, раднике у Амазоновим складиштима вјероватно ће у сљедеће двије до три године замијенити роботи, али не очекујем да ће људи бити замијењени роботима за рад који се одвија у неструктурираним условима још 20 до 30 година. Потребна су још нека нова постигнућа - каже Каи-фу Ли, предузетник и бивши виши директор у Гуглу и Мајкрософту.

Једна ствар за коју Кон каже да у студији не постоји је одговор на питање шта треба учинити у вези с промјеном парадигме у стварању радних мјеста, а што се не чини ограниченим само на производњу.

- Кључни моменат ове приче су импликације на стварност. Застрашујуће је да ће роботи истиснути раднике, који ће онда кренути у друге секторе. Али роботи ће потом доћи и у те секторе. Роботи нас преузимају. Можемо се из производње премјестити у градњу или транспорт, али роботи ће угрозити и та радна мјеста - каже Кон.

- Технологија је утицала на радна мјеста још од појаве првих алата. Крајем 19. вијека половина радне снаге била је запослена у пољопривреди, а данас их је у том сектору мање од пет посто. Историјски гледано, аутоматизација доноси нова радна мјеста и цијеле нове индустрије - објаснио је Кон.

То такође значи да би пораст броја робота од 30 одсто до 2030. донио пораст од отприлике 4,9 билиона долара у глобалном БДП-у, што је једнако данашњем БДП-у Њемачке. Успон робота додатно ће консолидовати и позицију Кине као центра свјетске производње. Тренутно, сваки трећи робот ради у Кини. До 2030. године биће их 14 милиона.