latinica  ћирилица
27/06/2019 |  07:59 | Аутор: СРНА

У Андрићграду свечана академија поводом 800 година аутокефалности СПЦ

У Андрићграду ће данас бити одржана свечана академија поводом обиљежавања 800 година аутокефалности Српске православне цркве и успостављања Митрополије дабробосанске.
Вишеград  - Црква Светог цара Лазара у Андрићграду - Фото: СРНА
Вишеград - Црква Светог цара Лазара у АндрићградуФото: СРНА

Организатори академије, која ће почети у 20.00 часова, су СПЦ, Влада Републике Српске, општина Вишеград и Андрићград.

Свештеник Александар Топаловић рекао је раније да је ово прва манифестација у низу и да ће сљедеће бити одржане на Палама, Фочи, Источном Сарајеву и Зеници.

Он је навео да ће бесједници на свечаној академији бити Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом и професор Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву Димитрије Ћеранић.

- У културном програму учествоваће Хор Србадија из Бијељине, камерни хор Музичке академије за црквено појање из Источног Сарајева и Хор Слога из Сарајева који је основан 1888. године - рекао је Топаловић.

Према његовим ријечима, на скупу ће учествовати и реномирани драмски глумац из Београда Лазар Дубовац, који ће говорити Жичку бесједу Светог Саве и пјесме посвећене оснивању Цркве и њеном утицају на српски народ.

Топаловић је додао да ће у петак, 28. јуна, на Видовдан, поводом славе Храма Светог цара Лазара у Андрићграду, митрополит дабробосански Хризостом служити Свету архијерејску литургију од 9.00 часова, након које ће услиједити ломљење славског колача.

Освештање темеља за звоник поред Храма предвиђено је у 11.00 часова, након чега ће улицама града проћи литија, а на Тргу палих бораца биће служен парастос свим погинулим српским борцима.