latinica  ћирилица
27/06/2019 |  08:08 ⇒ 15:14 | Аутор: СРНА

Савјет министара о мигрантској кризи

На сједници Савјета министара у техничком мандату заказаној за данас требало би да буде разматрана информација о стању у области миграција у БиХ у вези са повећаним приливом миграната.

На приједлог Министарства безбједности и Министарства одбране, на дневном реду ће се наћи информација о локалитетима нелегалног уласка миграната у БиХ са територије Србије и Црне Горе, са приједлогом мјера и планом активности о ангажовању инжењеријских јединица Оружаних снага БиХ на запречавању оваквих локалитета.

Министри би требало да разматрају и информацију о активностима Министарства безбједности БиХ у прихвату држављана БиХ који се враћају из Њемачке у БиХ на основу Европског путног листа за повратак, саопштено је из Савјета министара.

На приједлог Правобранилаштва БиХ, министри би требало да се изјасне о информацији о поднесеном захтјеву Хрватске електропривреде за мирно рјешење спора против БиХ у вези са инвестицијом Хрватске електропривреде у изградњу Рудника и термоелектране "Гацко".

На предложеном дневном реду је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о систему државне помоћи у БиХ, чији је предлагач Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара, те извјештај са преговора за закључивање Додатног протокола шест Споразума о измјени и приступању Централноевропском споразуму о слободној трговини између страна ЦЕФТА.

Тема за разматрање најављене сједнице биће и Нацрт меморандума о разумијевању између Владе Руске Федерације и Савјета министара у области економске сарадње на тржиштима трећих земаља.

На дневном реду су и нацрти споразума о финансирању и пројекту између БиХ, коју представља Министарство финансија и трезора, Републике Српске, коју представља Министарство финансија, града Градишка и КФВ /Њемачка развојна банка/ у износу од 10.266.845 евра - прикупљање и третман отпадних вода Градишка - фаза прва, са основама за закључивање, и други од 3.800.000 евра - прикупљање и третман отпадних вода Градишка, са основама за закључивање.

На приједлог Министарства безбједности требало би да буде разматран и нови текст Нацрта споразума о пружању помоћи и оперативној сарадњи у надзору границе.

На дневном реду је и Нацрт основа за вођење преговора ради закључивања Споразума између Савјета министара и Владе Србије о сарадњи на реализацији пројекта ауто-пута /брзи пут Сарајево-Београд-Сарајево, те информација о активностима које се предузимају на пројекту "Изградња ауто-пута/брзог пута Сарајево-Београд-Сарајево".

Министри би требало да разматрају и Нацрт основа за вођење преговора ради закључивања споразума између Савјета министара и Владе Србије о одржавању и реконструкцији путних међудржавних мостова.

На дневном реду је и информација о трајном рјешавању смјештаја Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ, као и информација Дирекције за цивилно ваздухопловство БиХ о пропуштеним и ненаплаћеним приходима по основу накнаде коју плаћају оператори авиона по превезеном путнику и тони робе/терета у одласку са аеродрома у БиХ.

Сједница ће бити одржана у згради заједничких институција БиХ са почетком у 14.00 часова.