latinica  ћирилица
27/06/2019 |  11:42 | Аутор: СРНА

Радојчић: Чувати сјећање на Војску Републике Српске

Командант Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука бригадир Милан Радојчић рекао је да је обиљежавање Видовдана - крсне славе Војске Републике Српске и овог пука изузетно важан догађај, прије свега због сјећања на оно што је Војска урадила на путу очувања Српске.
Војска Републике Српске - Фото: РТРС
Војска Републике СрпскеФото: РТРС

- Војска Српске је часно, достојанствено извршила задатак који је пред њу стављен. Ми као учесници тих догађаја морамо радити на томе да пренесемо на млађе генерације шта је била Војска Српске и да то сјећање не изблиједи, те да као један од најзначајнијих догађаја остане увијек и обиљежавање крсне славе - рекао је Радојчић Срни.

Према његовим ријечима, Трећи пјешадијски пук и ове године организује обиљежавање Видовдана - крсне славе Војске Републике Српске и овог пука, што је и у складу са задатком пука који његује и баштини традицију Војске Српске.

У манастиру Осовица у општини Србац сутра ће бити прослављен Видовдан - крсна славе Војске Републике Српске и овог пука.

У 10.00 часова биће служена Света архијерејска литургија, а потом парастос српским војницима погинулим од Косовског боја до данас, а у 11.30 часова предвиђене су изјаве за новинаре, саопштено је из Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука.

Славски обред предвиђен је за 12.00 часова, а у 12.30 часова културно-умјетнички програм.

Планирано је да овогодишњој прослави Видовдана присуствују највиши представници политичког, јавног и културног живота, као и невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, те бројне друге званице и гости.

Народна скупштина Српске Републике БиХ 12. маја 1992. године, ради заштите српског народа на просторима БиХ, донијела одлуку о формирању Војске Републике Српске.

Кроз Војску Републике Српске прошло је више од 210.000 бораца, а за одбрану Српске живот су дала 23.184 борца.

Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук Оружаних снага БиХ, који баштини традицију Војске Републике Српске, у сарадњи са Одбором Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова, обиљежава 12. мај. /