latinica  ћирилица
27/06/2019 |  16:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Трамп стигао у Осаку на самит Г20 (ВИДЕО)

Амерички предсједник Доналд Трамп започео је боравак у Осаки, гдје ће у наредна два дана бити одржан самит Г20, присном вечером са премијером Аустралије Скотом Морисоном.
Сусрет Трампа и Морисона на самиту Г20 у Осаки (Фото: (Susan Walsh/Associated Press) -
Сусрет Трампа и Морисона на самиту Г20 у Осаки (Фото: (Susan Walsh/Associated Press)

Лидери су размијенили похвале, а Трамп је рекао да би волио да посјети Аустралију касније ове године, кад се буде одржавао престижни турнир у голфу Куп предсједника.

На питање да ли је његова политика "Америка на првом мјесту" затегла традиционалне савезе, Трамп је инсистирао да два народа "веома блиско сарађују" по питањима трговине.

- Могу врло лако да кажем да смо били веома добри према нашим савезницима, радимо са њима, а чак им помажемо и војним снагама, иако сам наслиједио огромне трговинске дефиците са савезницима. Дакле, ми бринемо о себи и то чинимо позитивније него икада раније, али бринемо и о савезницима - истакао је Трамп.

Амерички предсједник учествоваће у Осаки на самиту Г20, на којем ће доминирати забринутост око трговине, сукоба и нафте.

Пажња ће бити посебно усмјерена на Трампов сусрет са кинеским предсједником Си Ђинпингом, у тренутку када се између двије земље води трговински рат.

Како је најављено, Трамп ће се на маргинама самита састати и са предсједником Русије Владимиром Путином, а имаће сусрете и са турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом и саудијским престолонасљедником Мохамед бин Салманом.