latinica  ћирилица
03/07/2019 |  17:52 ⇒ 24/07/2019 | 11:58 | Аутор: СРНА

Градска управа: Приједлог рјешења проблема у Инцелу након резултата анализа

Надлежне градске службе су на подручју Пословне зоне Инцел и у његовој околини узеле 44 узорка земљишта, чије су лабораторијске анализе још у току, а након којих ће у сарадњи са надлежним републичким институцијама бити предложене мјере за санацију стања.
Бањалука: Градска управа - Фото: РТРС
Бањалука: Градска управаФото: РТРС

Из бањалучке Градске управе су, поводом данашњег перформанса посланика ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Драшка Станивуковића, подсјетили да су рјешавање еколошких проблема у Пословној зони Инцел иницирале надлежне службе Градске управе, те да град Бањалука и даље предузима адекватне мјере на рјешавању свих еколошких изазова, укључујући и овај.

- Демантујемо неистине изнесене са циљем ширења панике о томе да, наводно, људи блиски власти у тајности одвозе заражену земљу из Инцела и лагерују је на подручју насеља Чесма како би прикрили загађење, те да се, наводно, прикрива проблем са пираленом у кругу Инцела - наведено је у саопштењу.

Из Градске управе оцјењују да је у овом конкретном перформансу, изношењем паушалних и нестручних квалификација, исказана евидентна нестручност и површност.

- Евидентно је и да се посланик Станивуковић нагло "заинтересовао" за овај проблем након што је градоначелник Игор Радојичић, послије сједнице Штаба за ванредне ситуације, саопштио да се припрема свеобуватни план активности у вези са Инцелом који ће бити представљен до краја августа, односно по добијању резултата лабораторијских налаза узоркованог земљишта - наводе из Градске управе.

Из Градске управе поручују да су, како би био утврђен степен евентуалне контаминације, надлежне градске службе у сарадњи са стручним институцијама на подручју Инцела и у његовој околини узеле 44 узорка земљишта, а лабораторијске анализе су још у току.

- По добијању резултата, град Бањалука ће у сарадњи са надлежним републичким институцијама, предложити мјере за санацију стања у Инцелу. Ово није први пут да посланик Станивуковић користи већ предузете акције и планове Градске управе, представљајући их у јавности као своје, а након што је град већ дјеловао. Другим ријечима, настоје се преузети већ изведене акције Градске управе и јавности их приказати као сопствено дјеловање - указују из Градске управе.

Из Градске управе истичу да град Бањалука, односно надлежне градске службе, прије свега Еколошка инспекција, предузимају све што је у њиховој моћи како би били идентификовани еколошки проблему у кругу Пословне зоне Инцел, али и санкционисани одговорни.

- Што се тиче наводног одвожења зараженог земљишта из круга Инцела, управо су надлежне службе града Бањалуке, односно Еколошка инпекција, откриле и санкционисале покушај одвожења дијела земљишта из круга ове пословне зоне - додаје се у саопштењу.

Према налазима Инспекције, земљу су 27. маја одвезли радници предузећа Бц метал, које се бави прерадом искориштених акумулатора, те је пребацили на другу локацију на подручју Чесме.

По налогу Инспекције, одвезено земљиште враћено је у Инцел, а предузеће је кажњено са 3.000 КМ због тога што је у узоркованом земљишту утврђено присуство тешких метала.

У саопштењу је појашњено да је утврђено и да ово предузеће није правилно поступало са сумпорном киселином, чиме је прекршило еколошку и дозволу за управљање отпадом, због чега ће бити додатно санкционисано.

Накнадно, узети су узорци и са локације у Чесми, на коју је било пребачено контаминирано земљиште, а налази се још чекају.

Осим тога, због еколошких прекршаја у кругу Инцела, у посљедњих неколико мјесеци кажњено је још неколико предузећа - Лукић инвест, Гас бетон целкон, те Универзум.

- Приликом гашења пожара у некадашњој Енергани у кругу Инцела од 9. марта, припадници Ватрогасне јединице користили су специјализовану опрему и средства за гашење ове врсте пожара, укључујући и савремену личну заштитну опрему, која пружа пуну заштиту у пожарима попут овог - истакнуто је у саопштењу.

Из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске данас је саопштено да су предузете све активности да проблем загађења у Пословној зони Инцел у Бањалуци буде што прије ријешен, те да су добијена обећања да ће у томе одређеним финансијским средствима помоћи и Влада Шведске.

Предсједник Градског одбора ПДП-а Бањалука Драшко Станивуковић и одборници Савеза за промјене у Скупштини града Бањалука покренули су данас потписивање петиције грађана којом се тражи испитивање загађења пираленом на подручју пословне зоне Инцел и сазивање ванредне сједнице Скупштине града Бањалука о тој теми.

Станивуковић је рекао да су испред Градске управе данас извели перформанс којим желе да упозоре надлежне на опасност од изливања канцерогеног уља пиралена у Инцелу.

У Пословној зони Инцел 9. марта избио је пожар када је плануло отровно уље пирален које је, тврде стручњаци, неразградиво и штетно.