latinica  ћирилица
03/07/2019 |  18:10 ⇒ 18:19 | Аутор: РТРС

Убиру се плодови прве генерације градских баштована из Бањалуке (ФОТО)

"Практична био башта 3" седма је од неколико едукативних радионица намијењених првој генерацији баштована који су резервисали своју парцелу у оквиру пројекта "Бањалучке градске баште".
Практична био башта 3, Бањалука - Фото: РТРС
Практична био башта 3, БањалукаФото: РТРС

Одржаће се 18. јула у 18 часова на простору "Бањалучке градске баште" у Раковачким барама. Идеја да се неискориштено градско земљиште уступи грађанима, који би се бавили био узгојем потекла је од групе грађана прије нешто више од годину дана.

Након што су добили зелено свјетло од Града и адекватну локацију, озбиљно су кренули у реализацију пројеката које посјећује све више учесника.

- Поред квалитетне земље била нам је потребна и вода, као и то да је локација повезана градским превозом и лако доступна за све људе који живе у граду. Од Града смо добили неколико локација и као најбоље изабрано је земљиште у Дракулићу, тачније у Раковачким барама. На површини од 5000 квадратних метараформирано је 56 парцела површине 60 квадратних метара, које су одмах попуњене - каже Горан Пивашевић један од оснивача удружења грађана "Градске баште Бања Лука".

Идеја је од почетка наишла на одобравање, истиче предсједник Скупштине града Бањалука, Зоран Талић. Не ради се о комерцијалној производњи већ о малој и едукативној – додаје Талић.

Фото: РТРС

- Бањалука је међу првим градовима у БиХ који има овакав концепт. Неки од градова имају градске баште развијене на приватној земљи, док други на градском земљишту, осим земље, немају овакав јасан разнолик концепт. Циљ свега је да осим едукативног, пројекти попут овог имају и социолошку компоненту. Посебно ме радује чињеница да је пројекат заживио и да су укључене све генерације грађана, који ће у "Градској башти" заједно проводити вријеме - рекао је Талић.

Поред развоја еколошке свијести код грађана, ово је прије свега прича о здравом начину живота, те се сви учесници у пројекту надају да ће позитивно утицати на еколошки статус Бањалуке, и да ће ову идеју учинити видљивом и за друге градове у БиХ и региону.

Сваки грађанин, који је резервисао парцелу и потписао уговор са УГ "Градске баште", добија потпуно припремљену парцелу, воду за наводњавање, алат, менторску помоћ и 12 бесплатних радионица на којима ће се едукавати за радове током цијеле године.