latinica  ћирилица
06/07/2019 |  09:15 ⇒ 15:01 | Аутор: СРНА

Исламисте држати под сталним надзором

Министарство унутрашњих послова Републике Српске подржава приједлог министрке за људска права и избјеглице у Савјету министара БиХ у техничком мандату Семихе Боровац да у мигрантски центар Салаковац код Мостара буду смјештене породице повратника са сиријског ратишта.
Дарко Ћулум - Фото: РТРС
Дарко ЋулумФото: РТРС

Директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум рекао је да се изјава Боровчеве вјероватно односила на супруге и дјецу држављана БиХ који су боравили на страним ратиштима.

Он је оцијенио да је ријеч о осјетљивим категоријама о којима свака држава има обавезу да води бригу без обзира на то што је "глава породице" радикални елемент.

- Што се нас тиче, немамо ништа против да те осјетљиве категорије буду смјештене у Салаковац, као што немамо ништа против ни да они који су ратовали на страни радикалних исламиста у Сирији или неком другом свјетском жаришту, након што одговарају и одслуже казну за то, буду смјештени у Салаковац - рекао је Ћулум за Глас Српске.

Према његовим ријечима, уколико повратници буду смјештени у Салаковац биће под сталним надзором за разлику од садашње ситуације када су под привременим надзором.

- Безбједносне службе кажу да оперативно покривају та лица након што се врате са ратишта и буду процесуирани, али када их упитате да ли их држе под сталним надзором, добијете негативан одговор. Велико је питање колико безбједносне службе имају капацитета да покривају та лица - додао је Ћулум.

Он је појаснио да је неко лице под сталним надзором када је смјештено у одговарајућој установи или ако је мета посебних истражних радњи, односно тајног праћења и прислушкивања, за што опет треба створити посебне законске услове како би суд могао да изда одобрење за тајно праћење.

- У сваком случају, боље је да буду смјештени у Салаковац, него да је један у Ошвама, други у Зеници, трећи на неком трећем мјесту и тако даље - закључио је Ћулум.