latinica  ћирилица
06/07/2019 |  09:27 ⇒ 19:52 | Аутор: СРНА

Дачић: Европски званичници се понашају као тибетански свештеници

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оцијенио је да се европски званичници понашају као тибетански свештеници и не говоре ништа конкретно о томе шта треба да се уради поводом једностраних аката Приштина с циљем опструкције дијалога са Београдом.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

- Посљедња одлука Приштине о забрани уласка српским званичницима на Косово и Метохију, таксе, затим и то што су објавили да су потписали споразум о заједничкој дипломатији са Тираном да би показали како су једна нација, на неки начин поставља питање сврсисходности састанака, ако након тога имамо потпуно другачију реалност - рекао је Дачић за РТС.

Он истиче да га радује што је ЕУ реаговала на одлуку Приштине, али да не вјерује да ће то имати било каквог ефекта.

Дачић каже да му је министар иностраних послова самопроглашеног Косова Беџет Пацоли потврдио да није изјавио да је Приштина забранила свим српским званичницима да дођу на Косово и Метохију, већ да је такву изјаву дао његов помоћник.

Он је оцијенио као опструкцију и став Приштине да ће укинути таксе када Србија призна самопроглашено Косово.

- Немогуће је да се говори о регионалној сарадњи, ако опстају таксе од 100 одсто на производе из централне Србије и БиХ, са образложењем да нисмо признали Косово - закључио је Дачић.