latinica  ћирилица
06/07/2019 |  09:30 ⇒ 10:42 | Аутор: СРНА

Могерини: Док су на снази таксе, нема услова за наставак дијалога

Одлазећа шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини оцијенила је да нема услова за наставак дијалога Београда и Приштине све док су на снази таксе које је Приштина увела за производе из централне Србије и из БиХ.
Федерика Могерини (Фото: Council of the European Union) -
Федерика Могерини (Фото: Council of the European Union)

Могеринијева је навела да, упркос упорности привремених приштинских институција да не одустану од такси од 100 одсто, вјерује да дијалог Београда и Приштине и даље има шансу, да је договор могућ и да је близу.

- Вјерујем да обје стране разумију да је достизање споразума о пуној нормализацији односа пожељно за грађане и на једној и на другој страни, да се постигне правно обавезујући споразум о свим аспектима проблема који су и даље на столу - рекла је Могеринијева за Радио слободна Европа.

Она је поручила и да ће учествовати у преговорима Београда и Приштине и послије одласка са функције виског представника ЕУ за спољну политику и безбједност, као и њен насљедник на тој функцији.

Могеринијева је истакла да и САД дају велику подршку дијалогу и да је то једно од питања у којима је сарадња САД и ЕУ увијек била изузетно важна и позитивна.

- Увијек сам остављала простор и за друге државе да се укључе у процес. Ту могу поменути Русију и Кину, као сталне чланице Савјета безбједности. Знамо да било какав споразум, до кога може доћи у одређен тренутку, мора имати подршку не само ЕУ и самог региона, већ и међународне заједнице - рекла је Могеринијева.