latinica  ћирилица
06/07/2019 |  12:26 | Аутор: СРНА

Линта: Постало нормално исписивати србомрзачке поруке

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта изјавио је данас да су језива порука "Убиј Србина" и усташко "У" написани на аутомобилу београдских таблица у Сплиту један од многих доказа да је у Хрватској постало сасвим нормално и некажњиво да се исписују србомрзачке поруке и усташки, фашистички и нацистички симболи.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта је указао да свака држава има симболе, поздраве и поруке по којима је препознатљива у окружењу и цијелом свијету, а да се Хрватска, од доласка Фрање Туђмана на власт до данашњег дана препознаје по усташком слову "У", усташком поздраву "За дом спремни", усташком грбу који почиње са почетним бијелим пољем и злогласној поруци "Убиј Србина". 

- То најбоље показује да је Хрватска држава мржње и етнички мотивисаног насиља чији је темељ геноцидна НДХ и усташтво -  навео је Линта у писаној изјави.

Он је истакао да је овим послата јасна порука грађанима Србије да нису добродошли у Хрватској и да им се могу десити сличне или много горе непријатности.

Линта констатује да Хрватска није спремна да се суочи са својом геноцидном и злочиначком прошлошћу. 

- Починиоци овог чина, као и у многим другим случајевима, неће бити ухапшени и кажњени за злочин из мржње. Ако којим случајем буду ухапшени, веома брзо ће бити пуштени на слободу - навео је Линта.

На сплитском Жњану на аутомобилу београдских регистарских таблица написана је порука "Уби Србина" и на два мјеста усташко "У" са крстом.