latinica  ћирилица
06/07/2019 |  13:41 ⇒ 14:02 | Аутор: СРНА

УБ: Уручени кључеви станова за 20 избјегличких породица из БиХ и Хрватске

У Убу су данас уручени кључеви станова за 20 избјегличких породица са простора БиХ и Хрватске.
Ивица Дачић уручио кључеве станова - Фото: СРНА
Ивица Дачић уручио кључеве становаФото: СРНА

Кључеви су уручени у присуству министра спољних послова Србије Ивице Дачића, који је истакао да је Регионални стамбени програм у Србији обезбиједио средства за рјешавање стамбених потреба за више од 7.000 избјегличких породица, а до сада је стамбено збринуто 3.528 избјегличких породица.

Дачић је навео да је 415.690 евра за изградњу 20 станова у Убу, у којима ће бити збринуто 60 корисника, обезбјеђено из Фонда Регионалног стамбеног програма, а 14 милиона динара /119.000 евра/ из буџета општине. 

- Наша држава посвећено ради на пружању помоћи и збрињавању свих избјеглих са простора бивше Југославије. Гради се на више од 40 локација - истакао је Дачић.

Он је рекао да донирање средстава за Фонд Регионалног стамбеног програма представља доказ помоћи Европске уније Србији и разумијевања за страдања у рату на просторима бивше Југославије. 

- Нажалост, бројна отворена питања у вези са нашим сусједима и даље постоје. И данас се још воде истраге за наше сународнике који су погинули и нестали са тих простора. Тешко је прихватати компромисе који су политички нужни, а дати опроштај за личне несреће и страдања. То бреме носимо сви заједно - рекао је Дачић.

Регионални стамбени програм финансиран је донаторским средствима, а највећи донатор је ЕУ.

Фондом Регионалног стамбеног програма управља Банка за развој Савјета Европе, док је Комесеријат за избјеглице и миграције водећа институција која спроводи програм у Србији.

У сарадњи са локалним самоуправама, и уз надзор УНХЦР-а и ОЕБС-а, Комесаријат спроводи и избор корисника.