latinica  ћирилица
06/07/2019 |  15:48 | Аутор: СРНА

Звиздић: Формирање СМ до преузимања функције у Парламенту

Предсједавајући Савјета министара у техничком мандату Денис Звиздић очекује да ће до његовог преузимања функције предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ бити формиран Савјет министара.
Денис Звиздић - Фото: РТРС
Денис ЗвиздићФото: РТРС

Звиздић каже да актуелни сазив Савјета министара и он лично чекају да Предсједништво БиХ именује новог мандатара за нови сазив Савјета министара.

- Чим буде именован нови мандатар ја ћу га са великим нестрпљењем дочекати и очекујем да одмах послије тога буде формиран нови сазив Савјета министара - рекао је Звиздић на конференцији за новинаре.

Упитан да ли има проблема да истовремено сједи на двије столице и којој ће се од те двије функције више посветити - предсједавајући Савјета министара или Представничког дома, Звиздић је одговорио контрапитањем зашто не ради парламент БиХ.

- У Секретаријату чека 26 или 27 закона и 16 финансијских споразума, чија је вриједност већа од 550 милиона евра. Да парламент функционише сви би процеси били бржи него што су сада - сматра Звиздић.

Он тврди да питање формирања новог Савјета министара нема везе са кандидатским статусом БиХ и да не успорава или отежава било који сегмент европских интеграција БиХ.

- ЕУ има у актуелном сазиву Савјета министара кредибилног партнера док не буде формиран нови сазив. Са кандидатим статусом БиХ везе има општа политичка атмосфера у БиХ која је оптерећена тензијама и непродуктивним политичким распоравама - истакао је Звиздић.

Говорећи о броју запослених у институцијама БиХ у посљедњих осам мјесеци, односно од избора, Звиздић је навео податке Агенције за државну службу БиХ да је од новембра прошле до јуна ове године запослено 127 лица, а дужности разрјешено 56.