latinica  ћирилица
06/07/2019 |  16:34 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Донаторска средства Србије у Зворнику за Дом здравља

Бијељина, Лопаре и Зворник донаторска средства Владе Србије утрошиће на изграднју спорстких дворана, производних хала, реконструкцију и опремјање објеката јавних установа. Подсјећамо да су за 42 локалне зеједнице, недавно потписани споразуми са Владом Српске за реализацију пројеката из ове донације, у укупном износу од 9,3 милиона евра.

Неразвијеној општини Лопаре из донаторских средства Републике Србије припало је 651.000 КМ за изграднју производних хала. У локалној управи кажу да су привредници одмах показали интересованје за расподјеле ових средстава.

- Овдје има десетак приврдених субјеката који имају преко 50 запослених радника, производе и извозе. Неки се тренутно проширују, градећи нове хале - каже Радо Савић, начелник општине Лопаре.

Општини Зворник додијељено је нешто више од милион КМ. Највећи дио средстава биће утрошен за реконструкцију зграде Дома здравља.

- Сви знате у каквом је стању ова зграда. Планирамо, прије свега замијенити столарију, уредити мокре чворове и друго. За тај пројекат предвиђено је 500.000 евра - рекао је Зоран Стевановић, градоначелник Зворника.

100.000 евра намијењено је за завршетак реконструкције спортске сале градске основне школе.

- Тиме ћемо заокружити реконструкцију школе и створити идеалне услове за рад ученика и наставника ОШ "Свети Сава" у Зворнику - наводи Радомир Петровић, директор школе.

И у Бијељини ће донаторска средства од 500.000 евра из Србије, уложити у школске спортске дворане.

- Закључен је споразум између Министарства финансија Српске и града Бијељина, коме ће та средства бити усмјерена на изградњу двије спортске сале у двије школе – Гимназији "Филиш Вишњић" и у средњој школи у Великој Обарској - истиче Предраг Петричевић, начелник Одјељења за стмабено-комуналне послове града Бијељина.

Влада Србије одобрила је 9,3 милиона евра за 42 локалане заједнице у Републици Српској као једнократну помоћ на основу Споразума о успостављању специјалних паралелних односа између Српске и Србије.