latinica  ћирилица
06/07/2019 |  18:15 | Аутор: СРНА

Линта: Тужилаштво Србије да процесуира ратне злочине над Србима у БиХ

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта позвао је Тужилаштво Србије за ратне злочине да процесуира ратне злочине над Србима у средњем Подрињу и широм БиХ с обзиром на то да правду не могу да очекују од правосуђа у Сарајеву.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта је оцијенио да се од завршетка рата у БиХ стално свједочи умањивању и негирању српских жртава у средњем Подрињу и широм БиХ с једне стране, а да с друге стране нема кажњавања муслиманских и хрватских злочинаца, због чега позива Тужилаштво Србије за ратне злочине да процесуира те злочине.

Он сматра веома важним да Србија и Република Српска заједнички раде и истрају у борби да би истина о правим узроцима ратова на простору бивше Југославије и српским жртвама изашла на свјетлост дана, саопштено је из Савеза Срба региона.

- Не смијемо никад више да ћутимо о својим жртвама како смо то чинили послије Првог и Другог свјетског рата због политике лажног помирења. Због тога је веома важно да кроз образовање, медије, научне и друге институције, меморијалне центре истину о српским жртвама и страдању српског народа преносимо на млађе генерације - оцијенио је Линта.

Према његовим ријечима, то треба чинити из поштовања према страдалим прецима, као и из разлога да се опет не понови геноцид и етничко чишћење над српски народом.

Линта је истакао да никада не смију бити заборављени страшни злочини које су муслиманске снаге починиле над 3.500 Срба у средњем Подрињу.

- За монструозне злочине над српским цивилима и ратним заробљеницима на подручју Сребренице, Братунца, Зворника, Скелана, Милића, Власенице и Осмака још нико није одговарао - навео је Линта.