latinica  ћирилица
07/07/2019 |  10:23 ⇒ 11:37 | Аутор: СРНА

Давидовић: Заштиту жртава породичног насиља подићи на виши ниво

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић изјавила је Срни да заштиту жртава породичног насиља треба подићи на виши ниво процјеном ризика и тиме што ће свако насиље у породици бити третирано као кривично дјело, што ће бити дефинисано новим измјенама закона из те области.
Соња Давидовић - Фото: СРНА
Соња ДавидовићФото: СРНА

Давидовићева је указала на велику важност процјене ризика да би се спријечило понављање насиља.

Према њеним ријечима, по свакој пријави насиља у породици процјењује се ризик од понављања и у складу са том процјеном се планира предузимање потребних радњи и мјера с циљем спречавања да се насиље понови и да жртва буде заштићена.

Давидовићева је објаснила да је процјена ризика најчешће прва карика у ланцу пријављивања и самим тим основ за активирање и осталих учесника у поступку спречавања насиља и заштите и подршке жртви.

Процјену ризика, додала је, врши надлежни полицијски службеник, специјално обучен да интервенише у ситуацијама породичног насиља.

- Надлежни полицијски службеник дужан је да процјену ризика достави центру за социјални рад, да се упозна са детаљима и, по потреби, предузме проактивне мјере. Из истог разлога процјена се доставља и надлежном јавном тужиоцу - рекла је Давидовићева.

Давидовићева је навела да је измјенама Закона о заштити од насиља у породици прописано ко може поднијети приједлог за изрицање заштитних мјера, а допуњен је и члан закона у коме је дато овлаштење министру унутрашњих послова да донесе правилник којим ће се ближе уредити поступак и начин процјене ризика.

Примјена Закона о измјенама и допунама закона о заштити од насиља у породици одгођена је до 1. јануара 2020. године да би сви законски прописи, који третирају ову појаву, били усклађени како би заштита и права жртава насиља у породици у потпуности била остварива.

- Одговор законодавца на друштвено неприхватљиве радње насиља у породици и санкционисање учиниоца насиља остварује се примјеном Кривичног законика Републике Српске, те је потребно измјенити члан 190. овог законика којим је прописано да је за постојање кривичног дјела насиље у породици или породичној заједници неопходно постојање повреде физичког или психичког интегритета жртве - рекла је Давидовићева.

Она је додала и да измјенама Закона о заштити од насиља у породици, жртве насиља добијају адекватнију и правовремену помоћ и подршку додатно унапријеђену у складу са међународним стандардима.

Влада Републике Српске прошле седмице је на сједници утврдила Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о заштити од насиља у породици.