latinica  ћирилица
07/07/2019 |  14:50 ⇒ 14:51 | Аутор: СРНА

Москва позива Техеран на уздржаност

Русија схвата разлоге због којих Иран повећао ниво обогаћења уранијума, али тражи од Техерана да се уздржи од поступака који би могли да закомпликују ситуацију у вези са нуклеарним споразумом, изјавио је данас стални представник Русије при међународним организацијама у Бечу Михаил Уљанов.
Москва - Фото: илустрација
МоскваФото: илустрација

- Схватамо кораке које је предузео Иран и разлоге због којих то чини. Позивамо Иран да се уздржи од даљих поступака који би могли додатно закомпликовати ситуацију у вези са нуклеарним споразумом са свјетским силама - нагласио је Уљанов.

Према његовим ријечима, одлука Ирана за повећање обогаћења уранијума на виши степен није неочекивана, јер Техеран дјелује на транспарентан начин.

Он је истакао да ће у наредних неколико дана бити могуће утврдити до које мјере је Иран повећао обогаћење уранијума, јер ће инспектори Међународне агенције за атомску енергију поднијети извјештај одбору на посебној сједници 10. јула.

Уљанов је додао да још има простора за наставак дипломатских напора.

Иран је нешто раније саопштио да ће смањити своје обавезе према споразуму потписаном са свјетским силама 2015. године тако што ће подићи степен обогаћења уранијума.

Ирански званичници су на конференцији за новинаре најавили да ће Техеран сваких 60 дана наставити са смањењем поштовања обавеза, уколико државе потписнице споразума не заштите Иран од америчких санкција.

Уранијум обрађен до чистоће од 3,67 одсто погодан је за стварање електричне енергије и то је максимални ниво дозвољен споразумом.

Обогаћење до 90 одсто уранијум ставља у позицију за производњу нуклеарног оружја.