latinica  ћирилица
07/07/2019 |  17:08 ⇒ 17:23 | Аутор: РТРС

Регион у страху: Џихадисте шаљу међу избјеглице

Семиха Боровац, министарка за људска права и избеглице БиХ, најавила је да би у Центру за избеглице у Салаковцу код Мостара могле да се смјесте и породице поражених припадника Исламске државе са ратишта у Сирији.

- Код њиховог повратка Министарство безбједности прави процјене и онда одређује према њиховим захтјевима и могућностима. Ако немају гдје да бораве, могуће је да буду смјештени у овај центар - рекла је Боровац.

Стручњаци из области безбједности указују да су у цијелој причи најспорније управо безбједносне процјене надлежних у Сарајеву, јер су џихадисти из Ирака и Сирије по повратку у БиХ углавном имали третман као да се враћају са туристичког путовања, а не из терористичких похода.

Џевад Галијашевић, експерт за борбу против тероризма, подсјећа да је на сиријско ратиште из БиХ отишло 300 бораца.

- Безбједносне службе на нивоу БиХ су извршиле процјену за њих 40-ак, од чега је кажњено само 13 особа. Из тога је потпуно јасно да званично Сарајево затвара очи над чињеницом да у БиХ нису дошли мигранти већ поражени војници Исламске државе. Умјесто да заштити своје границе од најезде ових џихадиста, БиХ ће им сада правити и посебна насеља. У случају да Република Српска то не спријечи, на својој територији ће добити темпирану бомбу, која ће бити пријетња не само Балкану већ и Европи - каже Галијашевић за Вести.

Он истиче да су власти у Српској свјесне не само те чињенице, већ и опасности да би доласком већег броја миграната дошло до драстичне промјене и етничког и вјерског састава становништва.

И Небојша Лазић, експерт за националну безбједност, тврди да се од Балкана прави ново буре барута.

- Еуропол је прије само неколико дана упозорио да је на простору БиХ и Косова око 40.000 бивших бораца Ал Каиде и Исламске државе. То је сасвим довољан број војника или терориста који могу да запале Балкан. Зар Република Српска треба да буде толико неозбиљна да над том опасношћу затвара очи? Сасвим је јасно да ће Српска спријечити покушај да се озбиљан безбједносни ризик прелије и на њену територију. За то има довољно капацитета - оцјењује Лазић.

Он каже да су безбједносне службе у Републици Српској већ ангажоване како би спријечиле свако преливање кризе из Федерације, а да се свакодневно долази до оперативних података који потврђују информације европске полиције.

- Недавно је ухапшен мајор пакистанске обавјештајне службе, а већ смо утврдили и матрицу лажних докумената које користи велики број тих миграната. Овдје нису спорне избјеглице, жене и дјеца, већ војно способни мушкарци, а затим и вјерски фанатици, који су мигрантску руту искористили да би се инфилтрирали на Стари континент - упозорава Лазић.

Терористима мјесто у затвору

Хрватска републиканска странка поручила је министарки Боровац да породице терориста из Сирије може да води кући или гдје год хоће, али да им Хрвати неће дозволити смјештај у предграђу Мостара.

- Невјероватно је како су за министарку Боровац они који су учествовали у борбама на страни терористичких снага у Сирији "борци и браниоци". Њихов и прихват њихових породица у Салаковцу представљао би кршење читавог низа закона. Према важећим законима, сви који самоиницијативно иду на страна ратишта чине кривично дјело и одузима им се и држављанство БиХ. Они који су отишли у Сирију нису никакви борци, него терористи и њима је мјесто иза решетака - поручује ХРС.

Јеринић: За све је крив Мектић

Градоначелник Добоја Борис Јеринић рекао је да ће се град посредством републичких институција, односно МУП-а Републике Српске борити да дође што мање миграната. Он је оцијенио да су за проблеме у вези са мигрантском кризом у БиХ највећи кривци оперативни тим на нивоу БиХ и министар безбједности у Савјету министара у техмничком мандату Драган Мектић, који је на његовом челу.

- Не знам из којих разлога Мектић и његов тим центре за мигранте привлаче било којем дијелу Српске, а поготово Добоју. Проблем је требало ријешити на граници и спријечити да мигранти уђу у БиХ - тврди Јеринић.

Извор: vesti-online.com