latinica  ћирилица
07/07/2019 |  17:46 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

На планини Борја и ове године најмасовнији скуп пензионера у Српској

Заједничком сарадњом два пензионерска удружења, Теслић и Котор Варош, данас је на локалитету Солила, на планини Борја уприличено дружење припадника најстарије популације.
Борја-дружење пензионера (Фото:banjaluka.net) -
Борја-дружење пензионера (Фото:banjaluka.net)

Предсједник теслићког удружења Миле Ђурић појаснио је да је ово окупљање наставак пријератне традиције када се на истом мјесту поводом 4. јула, Дана борца, окупљао велики број становнике теслићке и которварошке општине. Он је додао да су се управни одбори два удружења договорила да се прва недјеља у јулу мјесецу обиљежава дружењем пензионера, нагласивши да је ово пета година њима драгог догађаја.

- Циљ овог окупљања је да се настави традиција дружења грађана општина Теслић и Котор Варош поводом 4. јула, Дана борца. Прије рата су се на овом мјесту редовно окупљали грађани ове двије локалне заједнице, а сада смо ми пензионери наставили ту традицију. Осим нашег дружења уз пјесму и музику свакако да ћемо данас положити и вијенац на спомен обиљежје погинулих бораца НОР-а који се налази на овом локалитету - рекао је Ђурић.

Предсједник которварошког удружења Ратко Чупић оцијенио је да ово дружење предстваља најмасовнији скуп пензионера у Републици Српској у току календарске године. Посебно је нагласио вишегодишњу успјешну сарадњу са Удружењем пензионера општине Теслић због чега је, како је истакао, одлучено да се приступи братимљењу ове двије организације.

- Јуче смо се договорили да наредних дана чланови управних одбора наших удружења направе састанак на којем ћемо званично донијети одлуку о братимљењу. Нисмо још прецизно одредили датум, али је сасвим сигурно да ћемо ићи у том правцу. У пракси ће то значити да ће наше будуће генерације имати обавезу да се и даље друже, састају и сарађују, што је врло битно, посебно ако се узме у обзир да се ради о удружењима односно општинама које граниче, али припадају различитим регијама, једна добојској а друга бањалучкој регији - закључио је Чупић.

Осим пензионера Теслића и Которвароша, ове године на борјанском платоу Солила, први пут, заједничком дружењу су присуствовали и пензинери добојске регије, односно Дервенте, Модриче, Станара и Вукосавља, укупно 1.200 пензионера.

Стварање повољнијих услова за живот и обезбјеђивање бољег материјалног статуса радника у друштву Републици Српској, осигурано низом измјена у законима праћено је и побољшањем услова за грађане треће животне доби, па ће тако на рачуне пензионера у Српској у јулу бити исплаћен износ пензија увећан за два одсто.

Одлука о ванредном повећању пензија донесена је почетком протекле седмице на сједници Владе Републике Српске, а у складу је са ранијим обећањима премијера Радована Вишковића, који је том приликом изјавио да је за те намјене до краја текуће године обезбијеђено додатних 10,86 милиона КМ.

Предсједник удружења пензионера Републике Српске Раде Ракуљ поздравио је ову одлуку Владе и истакао да сматра да је то почетно повећање за ову годину. Он је такође истакао да је раније договорено да ће у складу са растом плата бити повећане и пензије, те да је однос просјечне пензије у односу на просјечну плату био 43,5 одсто, а након најновијег повећања тај износ ће бити 42 одсто.

Поред повећања редовних пензија, новине које би се у будућности требале спровести у Српској, а које би допринијеле побољшању животног стандарда пензионера у Српској је и увођење система бесплатног бањског лијечења пензионерима са здравственим проблемима чија примања нису довољна за покривање трошкова.

Премијер Српске Радован Вишковић је увођење оваквог система најавио крајем маја, ове године, а његово функционисање замишљено је по узору на Србију, према којем директор Фонда ПИО израђује правилник на основу којег би то било омогућено.

- Удружење пензионера ће слати приједлоге Фонду ПИО, који ће располагати средствима која ће обезбиједити Влада. Желимо да тако категорији пензионера са малим примањима омогућимо и ту врсту помоћи - изјавио је том приликом Вишковић.

Извор: banjaluka.net