latinica  ћирилица
07/07/2019 |  19:39 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

Звиздићу страни подаци о 500 новозапослених у институцијама БиХ

Предсједавајућем Савјета министара у техничком мандату Денису Звиздићу страни су подаци да је од септембра прошле године више стотина новозапослених у институцијама БиХ. Звиздић одбацује да је тај број премашио 500. Замјеник предсједавајаућег Дома народа БиХ Никола Шпирић поручује да је то податак Министарства финансија у Савјету министара у техничком мнадату, којем Звиздић предсједава.

"Човјек је господар ријечи које није изговорио, али је роб оних које изговори" - стара је арапска пословица. А четворогодишњи мандат Дениса Звиздића, као четири вијека дуго "робовласништво"! У "сукобу" са силом гравитације, волио је да га зову "премијером", иако то није. Захваљујући истом "реформатору" постала је БиХ и најквалитетнији "члан ЦЕФТА" и поштовалац европских стандарда, на корак до чланства у Свјетској трговинској организацији. И у Европској унији.

"Кандидатски статус до краја године", одзвањало је 2016, па 2017, 2018. Ехо одзвања и ове године!

- У октобру сасвим сигурно БиХ се може надати врло реално оптимистично да ћемо добити кандидатски статус. Питање формирања новог Савјета министара не успорава нити отежава било који сегмент европских интеграција - рекао је Звиздић.

И не успорава! И не отежава! Већ и буквално - стопира.

- Комисија је дала препоруку да се ни не разматра на нивоу земаља чланица само мишљење о апликацији без формираних власти у земљи - рекао је Ларс Гунар Вигемарк, шеф Делегације ЕУ у БиХ.

Осим што је ову "задаћу" очигледно преспавао, "реформатор" Звиздић, ваљда хитајући да БиХ одведе у Европу, закаснио је и на заказано уручење мајског бриселског Мишљења, па је амбасадор Вигемарк чекао да му службеници "откључају врата" сале за састанке. А много касније и дипломатски недопустиво, "дочекао" је гост домаћина у његовим одајама. Но, башка бриселска "задаћа", када Звиздић ни домаћу бх. није савладао! Или пак и јавност и себе трагикомично, опет, замајава!?

Данима већ медији, па и водећем бх. "реформатору" блиски, преносе тражене званичне податке Министарства финансија о више од 580 новоухљебљених у заједничким институцијама у изборном и постизборном периоду. Али "добро обавијештени" Звиздић, опет има наводно "тачне" информације.

- Министарство финансија БиХ никада није дало такву изјаву. То је могао дати само господин Шпирић. Ја ћу вам дати тачан податак који није базиран на кафанским причама, него на допису званичном Агенције за државну службу БиХ. Од новембра 2018. до јуна 2019. запослено је 127 особа - рекао је Звиздић.

Но, задатак медија је и да едукују! Па ево и чињеница, које је на захтјев Николе Шпирића, публиковало ипак, Министарство финансија! 174 новозапослена у државној служби и још 409 у Оружаним снагама или укупно 583 придошлице на бх .буџету од септембра прошле године до краја маја ове! И не замјера прозвани Шпирић, Звиздићев амбициозни покушај да упореди два неупоредива техничка мандата.

Шпирић је, на функцију предсједавајућег Савјета у сред техничког мандата, оставку поднио, а Звиздић на то и не помишља. "Изморио" се, каже, ваљда Звиздић на дуплој "министар-посланик" функцији, па не зна ни званичне податке институције на чијем је челу. Или можда не зна да су уз службеници и војници и полицајци дио бх. конгломерата који и даље буја.

- Нажалост, ради се о човјеку који је спојио оно што је неспојиво у демократским земљама, дакле функцију у извршној и закондавној власти. Не вјерује Министарству финансија, не вјерује Европској комисији... Морам да му кажем да је сложен пут БиХ према ЕУ али за сложен пут до пуноправног чланства у ЕУ, треба нам мало већи Денис - каже Шпирић.

И прије осам година, као и данас, формирање власти каснило је због мешетарења СДА са СДП-ом. Овај пут, спас би могли да буду унутарстраначки избори у СДА или повратак на отете им директорске фотеље у "сарајевском пашалуку". Можда нас све тада, каже Шпирић, Звиздић и дружина поштеде паметовања, узалудних путовања, подметања, платформи, разних савеза и жеље да "на кредит" уведу БиХ у Унију. А до тада умјесто механизма координације, имаћемо механизам стагнације и умјесто стратегија развоја, стратегију застоја.