latinica  ћирилица
07/07/2019 |  21:12 ⇒ 21:24 | Аутор: Независне

Због опасних притвореника КПЗ Бањалука надзиру дуге цијеви

У Казнено-поправном заводу Бањалука на Туњицама појачане су мјере безбједности, док су припадници МУП-а Српске с дугим цијевима ангажовани на спољном обезбјеђењу затворских објеката, сазнају Независне.
КПЗ Туњице - Фото: РТРС
КПЗ ТуњицеФото: РТРС

Извор Независних, упућен у разлоге ових мјера, подсјећа да у посљедње вријеме на Туњицама иза браве борави више лица за које се вјерује да су опасна, те да је овакав потез био очекиван.

- Подсјетићу вас, у притвору су, између осталих, Емилио Балдо и доскоро одбјегли Бенеди Ђукановић, који су ухапшени због бруталног убиства бањалучког привредника Славише Крунића и његовог сарадника Жарка Павловића - истиче саговорник Независних.

Ту, према његовим ријечима, списак није коначан, јер су у притворској јединици, између осталих, и Горан Јеличић, полицајац из Козарске Дубице, осумњичен да је прије 14 година свирепо убио двадесетосмогодишњу суграђанку Ирену Предојевић.

- Осим тога, у притвору је и Миљан Вујовић, Билећанин за којим је била расписана потјерница због сумње да се може довести у везу са убиством Петра Бајчетића, власника кафића НН у Билећи - појашњава извор.

Осим тога, подсјећа, у притвору је и четворка оптужена за филмску пљачку 617.000 КМ на ауто-путу Бањалука-Градишка, односно бивши специјалци Владан Малић, Горан Параш и Александар Поповић, те цивил Олег Банда, који им је, по оптужници, био саучесник.

Та и још нека имена су, додаје, разлог због којих су из КПЗ Бањалука затражили од МУП-а асистенцију, а која се односи на спољашње обезбјеђивање затвора.

- МУП Српске је процијенио да је тај захтјев и те како оправдан, тако да полицајци обезбјеђују простор око затвора - појашњава он, додајући да је ова мјера на снази већ десетак дана.

Овај извор додаје да је прије неколико дана у КПЗ Бањалука одржан састанак представника овог завода и МУП-а Српске, Агенције за истраге и заштиту, Граничне полиције БиХ и Судске полиције Републике Српске.

- Споменуте су и ове повећане мјере безбједности, а један од закључака јесте и да је добра сарадња КПЗ-а са свим агенцијама у Српској и БиХ - закључује.

Подсјетимо, када је Бенеди Ђукановић довођен у Окружни суд у Бањалуци ради одређивања притвора, и тада су на снази биле повећане мјере безбједности - на себи је имао панцирни прслук, баш као својевремено и серијски убица из Козарске Дубице Горан Котаран.

Велики број полицајаца, од чега их је дио такође био заштићен панцирима, а неки су у рукама имали и дуге цијеви, у стопу је лисицама везаног Ђукановића пратио до суднице, гдје је доскорашњем најтраженијем бјегунцу потом одређен притвор.

Пријети им "српски Алкатраз"

У КПЗ Бањалука имате бројне притворенике за које се оправдано може рећи да су изузетно опасни и, уколико буду осуђени, сасвим сигурно је да ће бити смјештени у КПЗ Фоча, каже саговорник Независних.

- То је установа гдје имате посебан режим чувања осуђеника и није случајно што тај затвор многи зову "српски Алкатраз" - истиче извор Независних.