latinica  ћирилица
08/07/2019 |  07:31 ⇒ 14:32 | Аутор: ТАНЈУГ

АП: Жесток ударац за Ципраса

Лидер опозиционе конзервативне Нове демократије Кирјакос Мицотакис са лакоћом је однио побједу на парламентарним изборима у Грчкој.
Алексис Ципрас - Фото: АП
Алексис ЦипрасФото: АП

Тако је задао жесток ударац љевичарском премијеру Алексису Ципрасу, послије четири бурне године на тој функцији, које је обиљежила борба земље са финансијском кризом, коментарише америчка агенција АП.

Мицотакисова Нова демократија освојила је 39,8 одсто гласова на изборима, а Ципрасова Сириза 31,5 одсто гласова, показују резултати на основу 90 одсто пребројаних гласова.

Екстремно десничарска странка Златна зора није успјела да пређе цензус од три одсто, колико је било потребно да уђе у парламент, што, оцјењује АП, указује на огроман пад подршке партији, која је била трећа највећа странка у грчком парламенту током финансијске кризе.

- Тражио сам од вас јак мандат за промену Грчке. Великодушно сте га понудили. Од данас, почиње тешка, али прелијепа борба - поручио је Мицотакис у свом победничком говору.

Мицотакис (51) је обећао да ће се придржавати својих обећања из кампање о смањењу пореза, привлачењу инвестиција и побољшању тржишта рада. Он је нагласио да ће напорно радити на томе да заступа све Грке.

Ципрас је признао пораз на изборима и позвао телефоном Мицотакиса како би му честитао на побједи.

- Грађани су изабрали. Ми у потпуности поштујемо глас народа - рекао је Ципрас, а наводи АП у анализи данашњих избора у Грчкој.

Ципрас је, иначе, изборе расписао након што је његова љевичарска странка Сириза на мајским изборима за Европски парламент претрпила пораз од конзервативне Нове демократије Кирјакоса Мицотакиса.

Ванредни избори услиједили су у тренутку када Грчка с муком настоји да се извуче из деценијске финансијске кризе, која је вриједност грчке привреде смањила за четвртину и утицала на скок незапослености и сиромаштва.

Ово су први парламентарни избори у Грчкој откако је та земља окончала примјену трећег узастопног програма помоћи међународних кредитора, али и постигла споразум са Скопљем о имену Сјеверне Македоније.