latinica  ћирилица
08/07/2019 |  07:48 | Аутор: СРНА

Пред Судом ЕУ расправа о арбитражном спору Хрватске и Словеније

Пред Судом Европске уније у Луксембургу данас ће бити одржана усмена расправа поводом приговора Хрватске о ненадлежности овог суда у спору који је Словенија покренула против Загреба због повреде права узроковане непровођењем арбитражне одлуке о граници.
Пирански залив - Фото: илустрација
Пирански заливФото: илустрација

Из Министарства спољних послова Хрватске саопштено је да ће расправа бити одржана поводом приговора који је Хрватска поднијела Суду ЕУ у поступку који је Словенија покренула против ње на основу члана 259 Уговора о функционирању ЕУ. 

- Словенија је поднијела тужбу због наводне повреде права ЕУ до које је, како тврди, дошло јер Хрватска није примијенила "арбитражну одлуку" о граници - наведено је у саопштењу.

Хрватска је у приговору истакла да Суд ЕУ није надлежан одлучивати о захтјевима Словеније у овом поступку, с обзиром на то да између двије државе "није, заиста, ријеч о спору о примјени и тумачењу права ЕУ, што би било у надлежности тог суда". 

- У овом предмету постоји спор који се односи на тумачење и примјену међународног права, који треба рјешавати примјеном правила међународног права и за то предвиђеним средствима мирног рјешавања спорова, укључујући преговорима - саопштило је хрватско Министарство спољних послова.

Хрватска ће Суду ЕУ, како је наведено, аргументовано изложити да се тужба тиче смјера протезања границе између Хрватске и Словеније на копну и на мору, односно конкретније на питање да ли су арбитражни споразум и арбитражна одлука ваљани и да ли су успоставили нову границу.

Хрватска сматра да би се обје стране требале вратити међусобном дијалогу и билатералним преговорима договорити заједничку државну границу.

Арбитражни суд у Хагу пресудио је 29. јуна 2017. да Словенији припадају три четвртине Пиранског залива, а Словенија је добила и слободан пролаз кроз дио хрватског мора.

Хрватски државни врх тврди да та одлука није обавезујућа, с обзиром на то да је та земља 2015. године одлуком Хрватског сабора изашла из арбитражног спора прије саопштавања одлуке због, како је образложено, његове компромитације.

Суд је дефинисао границу на основу Споразума о арбитражи, који су у новембру 2009. године потписали тадашњи премијери Словеније Борут Пахор и Хрватске Јадранка Косор.