latinica  ћирилица
08/07/2019 |  08:59 ⇒ 13:22 | Аутор: sputniknews.com

Вучић: Нема никакве понуде Американаца о разграничењу

- Нема никакве понуде Американца о разграничењу - рекао је данас предсједник Србије Александар Вучић.
Александар Вучић (Фото:Tanjug:/Димитрије Гол) -
Александар Вучић (Фото:Tanjug:/Димитрије Гол)

Коментаришући изјаву бившег шефа ЦИА за Балкан Стивена Мајера да би Београд и Приштина требало да "зграбе" опцију разграничења док је у понуди, Вучић је навео да никаква понуда Американаца није на столу.

Он је рекао да не крије да би волио да се постигне трајни мир са Албанцима, али и да није сигуран колико је то реално.

- Увијек сам говорио да је то питање за Србе и Албанце, да су нас оставили на миру можда бисмо се и договорили - рекао је Вучић гостујући у јутарњем програму РТС-а.

Наводи да су Американци увек били укључени у преговоре и да без њих, Руса и других сила тешко да може да се дође до рјешења.

„Али како да дође до решења ако неко каже 'морате да нас признате у оквиру ових граница и то је једино решење'? Пре тога правили су границе на рачун Србије како су хтели. На то ни они ни западни део јавности немају одговор и кажу – терајте даље“, рекао је Вучић.

Говорећи о ставу Вашингтона према Косову рекао је да су Трампови сарадници отворенији за различита рјешења, јер они нису подржавали независност, али навео је да постоји други блок, "дубока држава", који се и даље држе чврсто притиска на Србе и којима је Србија за све крива.

Коментаришући информације да би САД могле да се од септембра укључе у рјешење косовског проблема, Вучић примјећује да су Американци увијек били укључени у тај процес и да ће се, без Американца, Руса и других сила, тешко доћи до било каквог рјешења.

Упитан шта за њега лично представља Косово и Метохија Вучић је казао да је то важна територија, и додао - Али много важније од територије је да тамо живе наши о којима морамо да водимо рачуна, да се изборимо за њихов опстанак на њиховим вековним огњиштима.

На питање да ли би сматрао личним поразом ако за вријеме његовог мандата не буде било договора са Албанцима, рекао је да то не би доживио тако, али да би волио трајни мир са Албанцима.