latinica  ћирилица
08/07/2019 |  09:16 ⇒ 12:34 | Аутор: СРНА

Додик: Самит прилика за успостављање боље сарадње

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да ће самит Процеса за сарадњу у југоисточној Европи /СЕЕЦП/, који се одржава данас и сутра у БиХ, бити прилика за отворене разговоре званичника тих земаља и успостављање боље сарадње, те да ће покушати да дају одговоре и на питања у вези такса које је увело самопроглашено Косово.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је навео да ће бити одржан низ билатералних сусрета са званичницима земаља југоисточне Европе, а један од најзначајнијих биће са предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.

- Са Ердоганом ћемо разговарати о низу питања која смо почели приликом недавне посјете Анкари, као што је ауто-пут и питањима везаним за одређене трговинске аранжмане. Веома је важно да односи са свим земљама буду што је могуће блискији и динамичнији - рекао је Додик за "Глас Српске".

Лист наводи да је због недоласка предсједника самопроглашеног Косова Хашима Тачија на самит у Сарајево и Источно Сарајево отворена могућност да српски представници у заједничким институцијама у наредних годину дана не учествују у раду ове организације.

Наводи се да ће самопроглашено Косово преузети једногодишње предсједавање СЕЕЦП-ом од БиХ и да се већ у септембру очекује да Приштина буде домаћин састанка министара спољних послова 13 земаља чланица ове организације.

Један од сарадника министра спољних послова БиХ у техничком мандату Игора Црнатка тврди за "Глас Српске" да се Црнадак, уколико буде шеф дипломатије БиХ када из Приштине стигне позив за СЕЕЦП, сигурно неће одазвати позиву и неће путовати у Приштину.

- Он је става, а сигуран је да ће се тако понашати и други српски представници у заједничким институцијама, да представницима самопроглашеног Косова треба одговорити реципрочним мјерама. То значи да на њихов недолазак треба одговорити исто тако, поготово у тренуцима када је премијер самопроглашеног Косова Рамуш Харадинај наметањем такси практично онемогућио увоз робе из БиХ на Косово - каже саговорник овог листа.

Учешће Косова на СЕЕЦП-у ријешено је 2014. године уз сагласност свих учесница које не признају Косово - Србије, Грчке, Румуније, Молдавије и БиХ. Према том рјешењу, Косово се одриче свог субјективитета као независне државе и прихвата да у СЕЕЦП уђе као недефинисани субјект Косово, уз фусноту.

То исто прихватају и све друге учеснице СЕЕЦП-а, односно Албанија, Црна Гора, Бугарска, Хрватска, Македонија, Турска и Словенија.