latinica  ћирилица
08/07/2019 |  09:20 ⇒ 09:21 | Аутор: СРНА

Радојичић: Мост у Доцу - најзначајнији пројекат

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић изјавио је Срни да ће до краја овог мандата почети изградња моста преко Врбаса у Доцу - један од најзначајнијих и најскупљих планираних капиталних пројеката.
Игор Радојичић - Фото: РТРС
Игор РадојичићФото: РТРС

- Изградња моста почеће до краја овог мандата, а до тада ће градске власти ријешити имовинско-правна питања, обезбједити пројектну документацију и затворити финансијску конструкцију - рекао је Радојичић.

Он је истакао да је планирано да до краја мандата буде изграђен и нови мост у Српским Топлицама. 

- План је и да буде завршен највећи дио великог водоводног система "Црно врело", водовод за горње дијелове Чесме, који треба да обезбиједи водоснабдијевање за 20.000 потрошача са рубних подручја Бањалуке и Приједора, те завршена друга фаза обнове пјешачке зоне у центру града - напоменуо је Радојичић.

Према његовим ријечима, планирано је да до краја мандата буде изабрано идејно рјешење, израђена пројектна документација и пронађен партнер за изградњу великог конгресно конференцијског центра, са укљученим хотелом од пет звјездица, који би Бањалуку промовисао у регионални центар конгресног туризма. 

- У области саобраћаја завршићемо започету изградњу пута од Петрићевца према Мотикама, као и онај у Шарговцу. Такође, биће изграђено неколико нових кружних раскрница, те отворена нова Пословна зона "Јелшинград" - рекао је Радојичић.

Говорећи о предизборним обећањима реализованим током овог мандата, Радојичић је навео да су у рекордно кратком року изграђене "Еко топлане" - ново постројење за производњу топлотне енергије на био-масу, чиме је трајно ријешено питање извора топлоте за систем даљинског гријања на којем се налази 22.000 домаћинстава. 

- Захваљујући овом пројекту, Бањалука више не издваја новац из градског буџета за подршку предузећу "Топлана", а тих готово 10 милиона КМ, колико се годишње давало за мазут, усмјерава се у неоопходне јавне пројекте - рекао је Радојичић.

Он је најавио реконструкцију градске топловодне мреже као сљедећи корак на побољшању квалитете градског гријања.

Када је ријеч о крупнијим пројектима из области саобраћајне инфраструктуре, Радојичић је издвојио изградњу новог дијела источног транзита, који је настављен послије 30 године чекања због неријешених имовинско-правних односа, док ће за два мјесеца бити изграђена још једна дионица. 

- Осим тога, изграђена је нова, модерна саобраћајница од Траписта до Пријечана и централна саобраћајница у насељу Чесма, те покренута изградња још два значајна саобраћајна пројекта - изградња нове саобраћајнице од Петрићевца према Мотикама и нове, централне саобраћајнице кроз Шарговац - напоменуо је Радојичић.

Он је истакао да су укупно реконструисане и модернизоване 33 саобраћајнице. 

- У настојању да се смање гужве у саобраћају, изграђено је седам нових кружних раскрсница, а планирано је да се изгради још пет оваквих раскрсница - рекао је Радојичић.

Он је навео да је изграђен и нови мост на мјесту некадашњег, дотрајалог Зеленог моста, те још пет мањих мостова у насељима Чесма, Шарговац, Градина код Драгочаја и Пријечани.

Када је ријеч о комуналној инфраструктури, Радојичић наводи да је у протекле двије и по године изграђено више од 27 километара нове водоводне мреже. 

- У протекле двије и по године, обновљено је 19 школа на подручју града, а при крају је доградња Основне школе `Бранко Радичевић` на Старчевици, чиме ће бити ријешен вишедеценијски проблем недостатка простора у једној од највећих школа у Републици Српској. Недавним ребалансом градског буџета, омогућена су средства за обнову још 16 школа, а ове санације биће изведене током предстојећег школског распуста - рекао је Радојичић.

Он сматра да је у области културе, најзначајнији резултат темељна грађевинска обнова Културног центра Бански двор, која је при крају, те улазак у финале за престижну титулу "Европске пријестонице културе 2024. године". 

- У овом мандату Бањалука је израдила документ Стратегије развоја културе, као једина локална заједница у БиХ, уз повећана буџетска издвајања за пројекте из области културе - напоменуо је Радојичић.

Према његовим ријечима, радећи на развоју приградских насеља обновљена су и изграђена четири друштвена дома с циљем обогаћивања друштвених садржаја, а ове године слиједи санација друштвених домова у Мишином Хану, Залужанима, Пискавици и Рекавицама.

Радојичић је рекао и да је, подржавајући пронаталитетну политику, уведено ново правило да се финансијски подржавају сви валидни захтјеви за вантјелесну оплодњу, те повећана буџетска издвајања за ове сврхе.