latinica  ћирилица
08/07/2019 |  10:30 ⇒ 11:05 | Аутор: СРНА

Екипа косаца са Романије побједник на "Првој коси Црне Горе"

Екипа косаца са Романије освојила је прво мјесто на манифестацији "Прва коса Црне Горе", одржаној код Пљеваља.
Соколац: Прва коса Црне Горе - Фото: СРНА
Соколац: Прва коса Црне ГореФото: СРНА

Вођа екипе романијских косаца Славиша Кнежевић рекао је Срни да су били испред другопласиране Црне Горе и Србије, којој је припало треће мјесто.

Он је истакао да су косци са Романије били успјешни и у појединачној конкуренцији кошења траве ручном косом у селу Косанице код Пљеваља, гдје је ова спортско-туристичка манифестација одржана 24. пут.

- Прво мјесто припало је Радмилу Ђуковићу из Пљеваља, друго Саву Влачићу са Хан Пијеска и треће Небојши Дупљануну са Хан Пијеска - рекао је Кнежевић.

Он је нагласио да је јуче на такмичењу косаца у појединачној конкуренцији умијеће у кошењу траве ручном косом у Пљевљима одмјерило 18 косаца, те да је у екипној конкуренцији Републику Српску представљала четворочлана група са Романије.

Кнежевић је подсјетио да је недавно покренута иницијатива да косци из општина са подручја Сарајевско-романијске регије оснују удружење посредством којег ће промовисати развој села, његовати традицију кошења траве ручно косом, али и све друге сличне садржаје и народне обичаје овог краја у вези са пољопривредним радовима.

Према његовим ријечима, прве активности на реализацији ове идеје су почеле у Туристичкој организацији општине Соколац, која је била покровитељ одласка косаца са Романије на такмичење у Црну Гору.

"Прва коса Црне Горе", одржана је јуче у организацији Невладине организације "Прва коса Црне Горе", црногорског Министарства пољопривреде и руралног развоја у сарадњи са општином Пљевља и пљеваљском Туристичком организацијом.

Група косаца са Романије учестоваће и на манифестацији "Косидба на Рајцу" 14. јула на падинама планине Рајац код Љига у Србији.