latinica  ћирилица
08/07/2019 |  11:34 ⇒ 11:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Дојче банка у дуговима- отказ за 18.000 радника

Дојче банка најавила је данас да ће до 2022. године укинути 18.000 радних мјеста у оквиру обимног реструктурирања, како би преокренула пад профитабилности.
Дојче банк (фото: russia-insider.com) -
Дојче банк (фото: russia-insider.com)

Дојче банка бори се са регулаторним казнама, слабим профитима, високим трошковима и падом цијене дионица. Најављено је да ће до 2022. године подмирити трошкове од 7,4 милијарде евра.

Главни извршни директор Дојче банке Кристијан Севинг у мају је најавио велико реструктурирање ове банке. Акционарима је најавио тешке резове за инвестициону банку како би заокружио процес након што није дошло спајања са ривалом Комерцбанком, преноси Блумберг.

Данас смо најавили најтемељнију трансформацију Дојче банке у посљедњих неколико деценија. Бавимо се оним што је неопходно да би показали наш прави потенцијал, навели су из банке.

Предвиђа се да ће трошкови реструктурирања бити око шест милијарди евра.

Након што су у априлу пропали разговори о спајању са Комерцбанком, Севинг је имао неколико идеја за јачање повјерења на тржишту, а његов план је јуче и одобрен.

Највећа њемачка банка формирана је у Берлину 1870. године и има више од 100.000 запослених у преко 70 држава Европе, Сјеверне и Јужне Америке, региону Азије и Пацифика.

Године 2009. била је највећи трговац валутама на свијету с тржишним удјелом од 21 одсто.

Међутим, проблеми су почели да се гомилају са ширењем афере Панамски папири која се односила на прање новца.

Њемачка полиција спровела је прошле године рацију у сједишту Дојче банке у Франкфурту у склопу истраге повезане с овом афером.

У центру истраге су била двојица службеника Дојче банке, који се сумњиче да су помагали клијентима да оперу новац стечен криминалним активностима.