latinica  ћирилица
08/07/2019 |  13:06 ⇒ 15:58 | Аутор: СРНА

Дачић: Замислите када би Србија сада потписала један такав споразум са Српском

Министар иностраних послова Србије Ивица Дачић констатовао је данас у Сарајеву да Приштина и Тирана потписивањем споразума о уједињавању и координисању својих спољних политика, који укључује и заједничке амбасаде, раде на стварању "велике Албаније".
Ивица Дачић (Фото: Драган Кујунџић) - Фото: ТАНЈУГ
Ивица Дачић (Фото: Драган Кујунџић)Фото: ТАНЈУГ

Дачић је, у обраћању на састанку министара иностраних послова Процеса за сарадњу у југоисточној Европи /СЕЕЦП/, подсјетио да је министар иностраних послова Беџет Пацоли тим поводом рекао да споразум о заједничкој спољној политици представља Албанију и самозвано Косово као једну нацију.

- Шта још треба да се нацрта, да неко не жели да види да је у питању стварање `велике Албаније`? Замислите када би Србија сада потписала један такав споразум са Републиком Српском? Да ли је то онда нарушавање територијалног интегритета БиХ или неких интереса? Вјероватно би то сви осудили - рекао је Дачић новинарима.

Он је рекао да је СЕЕЦП једна од старих регионалних организација која обухвата све земље Југоисточне Европе и да је 2014. године на самиту у Букурешту донесена одлука да, у складу са договором из Брисела о регионалном представљању, буде омогућено учешће Косову у овом процесу под условима који су договорени тим споразумом.

Дачић је навео да се Србија сагласила да Косово учествује у СЕЕЦП-у, али да они више неће да буду са звјездицом и фус нотом, што им раније није сметало, пренио је Н1.

- Косово је било захвално Србији. Сада услови под којима они учествују за њих више нису прихватљиви. Они више неће да буду са звјездицом и фус нотом. Проблем је овдје у томе што они никада неће да испоштују ниједан договор који се постигне. Већина земаља је изразила жаљење зашто су одсутни. Није им сметало 2015. у Албанији, сада им смета у БиХ - истакао је Дачић.

Он је навео да испред сваког од министара пише име главног града и да нема застава нити имена земаља.

- Зашто они то раде према БиХ? Што нису прошле године одбили да учествују у Словенији? Што нису одбили да иду у Албанију? Што су сада отишли у Познањ? Они то не смију да раде пред некима из ЕУ, али могу да се љуте на БиХ и да врше притисак да БиХ призна Косово. Што се не љуте на Румунију? - пита Дачић, истичући да је Србија била веома конструктивна према Приштини.

У раду састанка у Сарајеву учествују и министри иностраних послова БиХ Игор Црнадак и Турске Мехмет Чавушоглу, те високе делегације учесница СЕЕЦП-а: Бугарске, Црне Горе, Грчке, Хрватске, Сјеверне Македоније, Молдавије, Румуније и Словеније.

Састанку присуствују и представници ЕУ и Савјета за регионалну сарадњу, док су свој долазак у БиХ отказале делегације Албаније и самозваног Косова.

Састанак претходи Самиту на нивоу предсједника, који ће сутра бити одржан на Јахорини, а којим ће бити завршено предсједање БиХ СЕЕЦП-ом.