latinica  ћирилица
08/07/2019 |  13:15 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Представљен авион за противградну заштиту (ФОТО)

Представницима Републике Српске на аеродрому у Залужанима, код Бањалуке, представљен је авион опремљен за противградну заштиту, који намјерава да користи предузеће "Противградна превентива Српске" ради спречавања или смањења штете на усјевима и објектима. Овим авионом стигла је делегација противградне заштите аустријске покрајине Штајерска. У Српској су у току планови за набавку авиона чија је цијена од 150 до 200 хиљада марака.

Противградна превентива Републике Српске врло често се сусреће са забраном испаљивања противградних ракета у случајевима када због авио-саобраћаја стигне забрана од контроле лета са аеродрома. Не смију дјеловати ни када су градоносни облаци на територији сусједне државе све док они не пређу на територију Српске. Све су то разлози за набавку авиона за разбијање градоносних облака.

Тихомир Дејановић, директор Противградне превентиве Републике Српске, је навео да је за набавку и опремање авиона по западним стандардима потребно најмање двије године, те да је ове године планирана његова набавка, а наредне опремање.

- У најбољем случају и у засвисности од финансија могао би да дејствује током наредне противградне сезоне. Аустријанци су за почетак обећали бесплатну обуку за једног нашег пилота, а овакав неопремљен авион кошта од 150.000 до 200.000 КМ, док је опремање око 50.000 евра - рекао је Дејановић.

Министар пољопривреде Борис Пашалић, појашњава да у набавци авиона неће учествовати само Влада Српске, већ и пољопривредни произвођачи који плаћају накнаду за противградну заштиту.

- Тај авион управо треба нашим произвођачима и грађанима, а, ако не буде потребе за набавком нових противградних ракета у овој сезони, можда ћемо за њега одвојити средства до краја ове године - додао је Пашалић.

Фото: РТРС

Противградне ракете у Аустрији су забрањене због густог авио-саобраћаја и користе се само авиони за ту намјену.  Пилоти овим авионом прилазе градоносном облаку на мање од метар.

Далибор Јелисић, који у Аустрији пилотира противградним авионима, рекао је да се овај авион добро показао у спречавању штета на усјевима.

- Дејство авиона се не разликује много од дејства ракете. Исто је дејство као уз помоћ сребрног јода којим се пуни и ракета што доноси мање штете пољопривредницима - навео је Јелисић.

Град је лани у Приједору, Бањалуци и Лакташима нанио штету већу од 16 милиона КМ. Авион за противградну заштиту смањиће вишемилионску штету на пољопривредним добрима и објектима, а краће ће чекати да дејствује и у случају густог авио-саобраћаја.