latinica  ћирилица
08/07/2019 |  13:35 | Аутор: СРНА

Тривић: Предшколским програмом обухватити што више дјеце

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић поручила је да је Министарству важно да што већи број дјеце у Српској буде обухваћен предшколским програмом, за шта је Влада Српске ове године издвојила 350.000 КМ, а организација "Спасимо дјецу" 50.000 КМ.
Наталија Тривић - Фото: РТВ Слобомир
Наталија ТривићФото: РТВ Слобомир

Тривићева је, након састанка са директорима предшколских установа Републике Српске, новинарима у Бањалуци рекла да је на састанку закључено да је успјешно завршен програм припреме за школу 4.500 дјеце, који је трајао од марта до краја маја.

- За наредну годину, већ ћемо у новембру јасно дефинисати колико има дјеце и на који начин ћемо проводити програм пред полазак у школу. У провођење овог програма укључићемо све приватне и јавне предшколске установе - каже Тривићева.

Она је подсјетила да је у јануару одржала први састанак са директорима предшколских установа Републике Српске на којем су договорили план рад за ову годину и закључили да ће се на полугодишњем нивоу виђати да резимирају шта је урађено и шта их чека у наредном периоду.

- Задовољни смо одзивом директора предшколских установа, јер је састанку присуствовало 70 директора приватних и јавних вртића - прецизирала је Тривићева.

Према њеним ријечима, на састанку је било ријечи и о иницијативама за измјене Закона о предшколском васпитању и образовању које ће донијети анализа тренутног стања да би се могли адекватно припремити за наредну годину.

- На данашњем састанку презентован је и програм подршке организације УНИЦЕФ у односу између васпитача и родитеља и дио програма који се односи на инклузију дјеце са потешкоћама у развоју - рекла је Тривићева.

Она је поручила да сва дјеца имају једнако право на предшколско, основно и средње образовање.

Директор вртића "Чика Јова Змај" у Фочи Слађана Владичић рекла је да се са ресорним министарством ради на побољшању услова у вртићима.

- У наредном периоду очекујем велике промјене на пољу предшколског васпитања и образовања - додала је Владичићева.

Она је појаснила да Фоча има проблема са смјештајним капацитетима, али да се гради нови вртић, који ће наредне године моћи да прими 250 дјеце.